Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και της εθνικής επετείου, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον.

Χθες το βράδυ τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός και εν συνεχεία η Δ’ στάση των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως (Αιγύπτου) κ. Θεοδώρου. Αργά το βράδυ ξεκίνησε η καθιερωμένη ιερά αγρυπνία με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, που κατέκλυσαν το Μητροπολιτικό Ναό Ιλίου.

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, με την συμμετοχή ιερέων της Μητροπόλεως. Λίγο προ της απολύσεως ο κ. Αθηναγόρας απένειμε το οφίκιο του πνευματικού στον εφημέριο του Ναού π. Πέτρο Αργιανίδη.

Το απόγευμα τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός και εν συνεχεία η μεγαλειώδης λιτάνευση της εικόνας, στους γύρω δρόμους. Στην λιτάνευση προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σάμου & Ικαρίας Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος. Η συμμετοχή και προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, καθώς σε αυτό συνέβαλαν και οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Στη σύντομη ομιλία του ο π. Σωτήριος, αποτύπωσε τη σημασία της διπλής εορτής για την Ορθοδοξία αλλά και το Έθνος, λέγοντας:

“Το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι ότι ο Χριστός νικάει για χάρη μας τον διάβολο και δείχνει το δρόμο να αγωνιστούμε εναντίον της οποιασδήποτε σκλαβιάς απειλεί τη ζωή μας. Είναι μια αφορμή να αναζητήσουμε τη δική μας απελευθέρωση μέσα από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας”.

Ο προϊστάμενος του Ναού π. Αναστάσιος Μπαστούνης, με τη σειρά του ευχαρίστησε όλους  όσους συμμετείχαν το διήμερο αυτό στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ναού. Ευχαρίστησε πρωτίστως τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Σάμου, τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νικόλαο Ζενέτο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Ιλίου, την ελληνική αστυνομία, την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου, αλλά και όλους τους πιστούς για τη συγκινητική συμμετοχή τους, που κυριολεκτικά χθες και σήμερα ο Ναός κατακλύστηκε ασφυκτικά από χιλιάδες πιστούς, που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Θεοτόκου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μπαστούνης & Μάρκος Παπαγεωργίου

Ετικέτες: