ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Απογοήτευση προκάλεσαν στις τάξεις των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι απειλές που εκστόμισε ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Ρωσίας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, αναφορικά με το ενδεχόμενο έκδοσης Τόμου Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν πτοείται από απειλές» δήλωσαν χαρακτηριστικά στο orthodoxia.info ιεράρχες του Κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου απαντώντας επί της ουσίας στον κ. Ιλαρίωνα ο οποίος προέβλεψε σχίσμα ανάλογο του 1054 εαν η Κωνσταντινούπολη αναγνωρίσει ως Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπενθυμίζουν μάλιστα πως ανάλογη απειλή είχε εκτοξεύσει η Μόσχα προ δεκαετίας, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προσκληθεί από τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Γιουσένκο να επισκεφθεί τη χώρα.

«Και τότε κάποιοι παράγοντες και κύκλοι της ρωσικής Εκκλησίας απειλούσαν με σχίσμα χειρότερο του 1054 εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήγαινε» ειπαν στο orthodoxia.info και συμπλήρωσαν: «Τελικώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ουκρανία στην οποία τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Αλέξιος, συλλειτούργησαν μαζί, ενώ ο Ρώσος Προκαθήμενος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψη εκείνη».

 

PHOTO: Πατριαρχείο Ρωσίας/Σεργκεϊ Βλασόφ

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: