ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του orthodoxia.info σχετικά με τις κινήσεις της «Αρχιεπισκοπής των ρωσικών ορθοδόξων Εκκλησιών Δυτικής Ευρώπης» στην Ελλάδα και την Ευρώπη με πρωταγωνιστές τον άλλοτε «αρχιεπίσκοπο Ρωμανίας» Μελχισεδέκ αλλά και τον αρχιμανδρίτη Διονύσιο Καλαμπόκα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η πρώην Εξαρχία του Οικουμενικού πατριαρχείου εξέδωσε ανακοίνωση η οποία περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
Αφού εξαφάνισαν από την επίσημη ιστοσελίδα τους το «μετόχι» στον Ασπρόπυργο αλλά και τις υπόλοιπες εννιά αδελφότητες του π. Διονυσίου Καλαμπόκα, σήμερα ανακοίνωσαν πως στις 13 Δεκεμβρίου, σχεδόν μια εβδομάδα πριν δηλαδή, το συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής είχε αποφασίσει να δεχθεί κατ’ οικονομία και δοκιμαστικά τα μοναστήρια αυτά, χωρίς όμως να τα εντάξει στην δικαιοδοσία της ούτε και στην ιστοσελίδα της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως επικεφαλής της ομάδας των δέκα μοναστηριών, ακόμη και αυτού του «μετοχίου» στον Ασπρόπυργο δηλαδή, είναι ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος ο οποίος εμφανίζεται να έχει έδρα στην Ελβετία και να είναι κάτοχος “κανονικού απολυτηρίου από το Πατριαρχείο της Γεωργίας, ύστερα από πιέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.
Η εκ των υστέρων ανακοίνωση επιβεβαιώνει πλήρως τα ρεπορτάζ του orthodoxia.info (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ & ΕΔΩ) αφού όπως έχει αποδειχτεί όχι μόνο οι μονές αυτές είχαν αναρτηθεί κανονικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής Αρχιεπισκοπής αλλά έχουν ακόμη και επίσημες σφραγίδες και επιστολόχαρτα που μόνο δοκιμαστικά δεν είναι.
Το Πατριαρχείο της Ρωσίας στο οποίο ανήκει πλέον η συγκεκριμένη δομή δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό.
Η Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής των ρωσικών ορθοδόξων Εκκλησιών Δυτικής Ευρώπης (ανεπίσημη μετάφραση)
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε έκθεση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωάννη για τις συνομιλίες με μια ομάδα δέκα μοναστηριών που έχουν παρουσία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με επικεφαλής της ομάδας αυτής τον αρχιμανδρίτη Διονύσιο, ο οποίος εδρεύει στην Ελβετία.
Αυτή η ομάδα είχε προηγουμένως συνδεθεί με το Πατριαρχείο της Γεωργίας, το οποίο, πιέστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και κατέληξε στη χορήγηση κανονικού απολυτηρίου για «το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή οποιαδήποτε κανονική Εκκλησία».
Για χάρη της ποιμαντικής οικονομίας, ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης αποφάσισε να χορηγήσει προσωρινά την κανονική φιλοξενία, περιμένοντας την μελέτη και την αποσαφήνιση της κατάστασης καθενός από τα μοναστήρια και ιερείς αυτής της ομάδας από μια ad hoc επιτροπή.
Εν τω μεταξύ, αυτές οι κοινότητες δεν θα εγγραφούν στα μητρώα της επισκοπικής διοίκησης, ούτε θα εμφανιστούν στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής.
Τα άλλα σημεία που εξετάζονται κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επικοινωνίες.
Communiqué du Conseil de l’Archevêché du 17 décembre 2019
Le Conseil réuni le 13 décembre a entendu le rapport de son Eminence le Métropolite Jean au sujet des pourparlers avec un groupe de dix monastères présents dans différents pays d’Europe avec, à la tête de ce groupe, l’archimandrite Dyonisios lui même basé en Suisse.
Ce groupe était jusque là rattaché au Patriarcat de Géorgie, lequel, ayant subi des pressions de la part du Patriarcat de Constantinople, a fini par accorder un congé canonique pour « le patriarcat Œcuménique ou toute Eglise canonique ».
Dans un souci d’économie pastorale, Mgr Jean a décidé de leur accorder provisoirement l’hospitalité canonique en attendant que la situation de chacun des monastères et prêtres de cet ensemble ne soit étudiée et éclaircie par une commission « ad hoc ».
Dans l’attente, ces communautés ne seront pas inscrites sur les registres de l’administration diocésaine, ni ne figureront sur le site de l’archevêché.
Les autres points traités pendant la séance du conseil du 13 décembre, donneront lieu à communications ultérieures.