Μέση Ανατολή

Ρώσος ηγούμενος απειλεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Εκβιασμό και απειλές δέχθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από Ρώσο ηγούμενο πως, αν υποστηρίξει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας, θα διακόψουν την Ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στα Ιεροσόλυμα Ηγούμενος Νίκων εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν θα υποστηρίξει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«O Πατριάρχης Θεόφιλος ακόμα δεν έχει εκφράσει τη γνώμη του. Ελπίζω όμως ότι αυτό (να υποστηρίξει την απόφαση της Οικουμενικού Πατριαρχείου) δεν θα συμβεί, διότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος είναι καλός με τους Ρώσους. Όποτε επικοινωνούμε μαζί του, η θέση του είναι αρκετά εποικοδομητική και ελπίζουμε ότι θα δείξει ότι είναι ακόμα στο πλευρό μας».

«Όλα θα παραμείνουν όπως είναι τώρα, δηλαδή δεν θα βρισκόμαστε στις ιερές ακολουθίες ως απλοί παρατηρητές αλλά θα συμμετέχουμε πλήρως σε αυτές, θα λειτουργήσουμε μαζί και θα λάβουμε την κοινωνία», πρόσθεσε ο π. Νίκων.

Στην περίπτωση, όμως, που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εναρμονιστεί με την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεχθεί την απόφαση, τότε o Ηγούμενος Νίκων ενημέρωσε πως «θα πρέπει να σταματήσουμε τις κοινές ιερουργίες στον Πανάγιο Τάφο και θα παύσουμε να έχουμε ευχαριστιακή κοινωνία μαζί τους».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η Μόσχα ιδρύει Εξαρχίες, η Κωνσταντινούπολη καθαρογράφει τον Τόμο και οι Προκαθήμενοι προσεύχονται στη… Γεθσημανή

Ανδρέας Λουδάρος

Μόσχα: «Το Φανάρι φέρει την ηθική ευθύνη για τη δίωξη του κλήρου στην Ουκρανία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Έκκλησία της Ρουμανίας προς Φανάρι και Μόσχα: «Βρείτε τα»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Μόσχα: «Όλα μπορούν να τελειώσουν γρήγορα με μια συγγνώμη από το Φανάρι»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Για πρώτη φορά δυο ταυτόχρονες «Ακοινωνησίες» κορυφής στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Ανδρέας Λουδάρος

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Η Μόσχα διέκοψε πλήρως την Κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη

Ανδρέας Λουδάρος