Την ενότητα της Εκκλησίας ως κύριο μέλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Φανάρι.
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποσκοπεί στην ενότητα, γι’ αυτό άλλωστε και δεν διακόπτει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας”, είπε συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Ρόδου.
Ο κ. Κύριλλος, που είναι μέλος της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης αυτό που έκανε ήταν να εντάξει τη σχισματική Ουκρανική Εκκλησία στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναγνωρίζοντάς την ως αυτοκέφαλη», ενώ χαρακτήρισε την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας δυσάρεστη εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι “και το Πατριαρχείο της Μόσχας χαρακτηρίστηκε αυτοκέφαλο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία”.
Ο Μητροπολίτης των Δωδεκανήσων μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου αποκάλυψε ότι “η αναγνώριση του αυτοκέφαλου σε όλες τις εκκλησίες είναι προσωρινή, καθώς η τελική κρίση παραπέμπεται στην Οικουμενική Σύνοδο”.
Ερωτηθείς για το Ρωσικό Μοναστήρι στο Άγιο Όρος, ανέφερε ότι “αυτό δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας και θα συνεχίσει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη”.