Ραστισλάβος: «Να καταδικασθεί από όλους κάθε απόπειρα νομιμοποίησης των σχισματικών»

Σταθερός στις αρχικές του θέσεις δηλώνει οτι παραμένει ο Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβος, αναφορικά με την πρόσθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως δηλώνει σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη της Μόσχας, «θέλω να Σας διαβεβαιώσω, Αγιώτατε, για το αμετάβλητο της θέσεώς μου έναντι της ωμής παρεμβάσεως των κρατικών αρχών στην Ουκρανία στα εσωτερικά της Εκκλησίας, κάτι για το οποίο μίλησε ξεκάθαρα η Σύνοδος της καθ΄ἡμᾶς Τοπικής Εκκλησίας στην τελευταία συνεδρία της στις 12 Ιουνίου 2018».

Ο Προκαθήμενος της νεότερης Εκκλησίας τονίζει στην επιστολή του προς τον Ρώσο Πατριάρχη πως αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, ως μόνο κανονικό Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και μάλιστα υπογραμμίζει πως το είχε αποδεχθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σύναξη Προκαθημένων που πραγματοποιήθηκε στο Σαμπεζύ της Γενεύης από 21 εως 27 Ιανουαρίου 2016.

Επισημαίνει δε, πως κάθε απόπειρα νομιμοποίησης των Ουκρανών σχισματικών εκ μέρους των κρατικών αρχών, πρέπει να καταδικασθεί απερίφραστα από το σύνολο των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή όπως την έδωσε στη δημοσιότητα το Πατριαρχείο Ρωσίας.

Αγιώτατε, αγαπητέ ἐν Κυρίῳ αδελφέ και συλλειτουργέ,

Από καρδίας Σᾶς χαιρετίζω και εύχομαι να έχετε ισχύ και δυνάμεις σε αυτή την ουδόλως εύκολη για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία εποχή.

Απαντώντας στο Γράμμα Σας από 1ης Οκτωβρίου 2018, θέλω να Σας διαβεβαιώσω, Αγιώτατε, για το αμετάβλητο της θέσεώς μου έναντι της ωμής παρεμβάσεως των κρατικών αρχών στην Ουκρανία στα εσωτερικά της Εκκλησίας, κάτι για το οποίο μίλησε ξεκάθαρα η Σύνοδος της καθ΄ἡμᾶς Τοπικής Εκκλησίας στην τελευταία συνεδρία της στις 12 Ιουνίου 2018.

Ως μόνο κανονικό Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας η οικουμενική Ορθοδοξία αναγνωρίζει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο. Αυτό, εκφράζοντας όλους τους παρισταμένους, τόνισε κατ’επανάληψιν και επιβεβαίωσε ο Παναγιώτατος Προκαθήμενος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην από 21ης έως 27ης Ιανουαρίου 2016 στο Σαμπεζύ Γενεύης γενομένη Σύναξη Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γι΄αυτό κάθε απόπειρα νομιμοποιήσεως των Ουκρανών σχισματικών εκ μέρους των κρατικών αρχών πρέπει να καταδικασθεί απερίφραστα από το σύνολο των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Με την αδελφική Ουκρανία δεν μᾶς συνδέει μόνο η εγγύτητα των συνόρων, αλλά και η εξ αίματος συγγένεια των κατοίκων της Ρως Καρπαθίων, και προκαλούν πόνο καρδιάς οι θλίψεις  όχι μόνο των ομοδόξων αλλά και ομαιμόνων αδελφών μας Ουκρανών.

Επειδή η Ορθόδοξος Εκκλησία ερείδεται επί της αρχής της συνοδικότητας, είμαστε πεπεισμένοι στερρώς ότι κάθε κατάσταση συγκρούσεως και επίμαχα ζητήματα, τα οποία απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας, θα αντιμετωπίζονται συνοδικώς, σύμφωνα με τις κοινώς αποδεκτές εκκλησιαστικές παραδόσεις και τους ιερούς κανόνες.

Με αδελφική ἐν Κυρίῳ αγάπη, διατελώ.

+Ροστισλάβ,
Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ,
Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας

Tagged: