Ο π. Σεργκέι Μπουλγκάκοφ ανήκει στο πάνθεον των στοχαστών της ρωσικής φιλοσοφικής και θεολογικής αναγέννησης των αρχών του 20ου αιώνα, η οποία σημάδεψε όχι μόνο την πνευματικότητα της χώρας όπου εμφανίστηκε και άνθισε αλλά και ολόκληρη τη δυτική σκέψη, λόγω της αναγκαστικής μετεγκατάστασης και υπερορίας πολλών συντελεστών της στη Δυτική Ευρώπη, μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων το 1917.

Το κείμενο αυτό προέρχεται από τη διάσημη συλλογή «Σταθμοί», η οποία κυκλοφόρησε μετά την επονομαζόμενη πρώτη ρωσική επανάσταση του 1905 και στην οποία συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός δραστήριων και μαχητικών διανοουμένων.

Στο κείμενο αυτό ο π. Σεργκέι Μπουλγκάκοφ πραγματοποιεί μια βαθιά τομή στη ρωσική φιλοσοφική σκέψη αναστοχαζόμενος τη θέση και το ρόλο της ρωσικής διανόησης στην πνευματική, κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής. Παρόλο που έχει περάσει ένας και πλέον αιώνας από τη συγγραφή αυτού του κειμένου,  παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο για την κατανόηση εν γένει του ρόλου της διανόησης στην κοινωνία. Ο αναγνώστης θα βρει πολλές αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα και θα θαυμάσει τη διεισδυτική ματιά ενός στοχαστή που άφησε ανεξίτηλο ίχνος στην ευρωπαϊκή σκέψη.

Η εισαγωγή και η μετάφραση από τα ρωσικά είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.

  • ISBN : 978-618-81561-5-9
  • Λιανική τιμή: 9 ευρώ +ΦΠΑ
  • Διανομή: Θόδωρος Παντούλας
  • Διδότου 18
  • Τηλ: 2130350737

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: