Ο π. Πάβελ Φλορένσκι έχει μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος εγκυκλοπαιδιστής του ρωσικού πολιτισμού. Ιερέας, θεολόγος, φιλόσοφος, φυσικός, μα πάνω απ’ όλα στοχαστής, άφησε πίσω του ένα τεράστιο σε εύρος και όγκο έργο, το οποίο, δυστυχώς, είναι ελάχιστα γνωστό στην πατρίδα μας.

Το ογκώδες έργο του Ο στύλος και η δικαίωση της αλήθειας ένα δοκίμιο ορθόδοξης θεοδικίας, αποτελεί σήμερα το opus magnus των θεολογικών σπουδών σε πολλές δυτικές χώρες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ανάμεσα στις άλλες ασχολίες του ο π. Πάβελ Φλορένσκι ασχολήθηκε και με ζητήματα αισθητικής, συγγράφοντας δοκίμια για ζητήματα ζωγραφικής, ναοδομίας, μουσειολογίας, αισθητικής, ιστορίας της τέχνης κλπ.

Η Αντίστροφη προοπτική είναι ένα δοκίμιο που συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό, την θεολογική του προέκταση αλλά και τους προβληματισμούς γύρω από τα ζητήματα της προοπτικής στη ζωγραφική.

Ο Πάβελ Φλορένσκι υπήρξε μία ιδιαίτερη μορφή των ρωσικών γραμμάτων. Είναι αξιοσημείωτη η ευρυμάθεια και η πολυμέρεια του Ρώσου επιστήμονα, φιλοσόφου και θεολόγου, ο οποίος παρουσίασε μεγάλης σπουδαιότητας έργο και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς της γνώσεως. Οπωσδήποτε ο Φλορένσκι συνέβαλε στην θεμελίωση της λεγόμενης ρωσικής «θρησκευτικής φιλοσοφίας» του 20ού αι., μαζί με τον Ν. Λόσσκυ (1870-1960), τον Ν. Μπερντιάγιεφ, τον Σ. Μπουλγκάκοφ, τον Σ. Φρανκ (1877-1950), και τον Π. Στρούβε (1870-1944).

  • ISBN 978-618-5220-13-6
  • Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ
  • Διανομή: Θοδωρής Παντούλας
  • άΠειρος  χΩρα
  • τηλ: 2114109989

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: