Πα, 04/10/24 | 6:19

Πώς ο Άγιος Παΐσιος άφησε το στίγμα του και στην Αυστραλία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΪΟΥ / ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 23 χρόνων από τον θάνατο του γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτη (25 Ιουλίου 1924–12 Ιουλίου 1994), τον οποίο η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε Άγιο μετά θάνατον, η Ενορία Αγίου Γεωργίου Θέμπαρτον, διοργανώνει την Τρίτη, 11 Ιουλίου στις 18.00μμ. και την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στις 20.00μμ. πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό και αρτοκλασία.

«Ο Άγιος Παΐσιος είχε επισκεφθεί την Αυστραλία το 1977 μετά από πρόσκληση του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, για εξομολόγηση των χριστιανών μας και στην επίσκεψή του αυτή τον συνόδευε ο Αγιορείτης εξομολόγος πατέρας Βασίλειος Γοντυκάκης» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο αρχιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου και διευθυντής του Ελληνικού Κολεγίου Αγίου Γεωργίου, πάτερ Διογένης Πατσούρης.

«Ο Άγιος Παΐσιος εκκλησιάστηκε στον ιερό ναό μας και προσευχήθηκε μαζί με τους πιστούς της ενορίας μας, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για όλους μας.

«Προσωπικά με είχε συγκινήσει η απλότητα και η γαλήνια έκφραση του προσώπου του» αποκαλύπτει ο πάτερ Διογένης προσκαλώντας όλους τους συμπαροίκους να παραβρεθούν στους παραπάνω εορτασμούς για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Παϊσίου και να επικαλεσθούν τις πρεσβείες του προς τον Κύριο».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από ένα χρόνο και μετά από ευγενή προσφορά οικογένειας συμπαροίκων της Αδελαΐδας, κατασκευάστηκε προσκυνητάρι στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου, με την ιερή εικόνα του Αγίου Παϊσίου -κατά κόσμον Αρσένιου Εζνεπίδη-, ο οποίος γεννήθηκε στα Φάρασα Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά που απέκτησαν οι γονείς του.

Ο γέροντας Παΐσιος μόλις ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, εισήλθε για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος για να μονάσει το 1949 και, μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα γραπτά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο συνέβαλε καταλυτικά στην αναβίωση του μοναχισμού στο Άγιο Όρος, που βρισκόταν σε παρακμή έως τη δεκαετία του 1960.

Ο γέροντας απεβίωσε την Τρίτη, 12 Ιουλίου 1994 από μεταστατικό καρκίνο και μετά από απόφαση της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικονομικού Πατριαρχείου, ανακηρύχθηκε Άγιος και έκτοτε συμπεριλαμβάνεται στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Είμαστε ευλογημένοι που μας άγγιξε με την παρουσία του» κατέληξε ο πάτερ Διογένης.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Ενορίας θα παραθέσει απογευματινό τσάι στους παρευρισκόμενους πιστούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΪΣΙΟΣ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Φως του Φαναρίου», ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός ήταν αυτός που προσκάλεσε τον Παΐσιο στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πέρασμα του γέροντος Παϊσίου από την Αυστραλία υπήρξε αθόρυβο, γιατί δεν ήταν τότε γνωστός στους πολλούς. Ήταν, όμως, γνωστός στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, ο οποίος συχνά επισκεπτόταν τον Γέροντα στο Άγιον Όρος και συζητούσε μαζί του διάφορα πνευματικά θέματα.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας είχε διαγνώσει πολύ νωρίς την βαθιά πνευματικότητα του Γέροντος Παϊσίου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με όσα του «καταμαρτυρούν» οι σύγχρονοι οπαδοί του. Και ο Άγιος Παϊσιος σεβόταν τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, διατηρούσε πνευματική σχέση μαζί του γι’ αυτό και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για επίσκεψη» γράφει το «Φως του Φαναρίου» και συμπληρώνει:

«Ο Γέρων Παϊσιος, μάλιστα, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να παραμείνει στην Αυστραλία σε μοναστήρι που είχε προτείνει ο ίδιος ν’ ανεγερθεί μεταξύ Σίδνεϊ και Καμπέρας και είναι γεγονός ότι μετά την προτροπή του Γέροντος Παϊσίου για ίδρυση Μονών στην Αυστραλία, ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε στην ανάπτυξη του μοναχισμού».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ