Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 | 0:29

Πύλος: Θυρανοίξια στον ναό της Μεταμορφώσεως την ημέρα της εορτής του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος, πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και στη συνέχεια τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, παρουσία πλήθους πιστών.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον πρώην Πρωθυπουργό και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά, αποκαλύπτοντας, ότι η αποκατάσταση του Ναού ήταν επιθυμία του μακαριστού πατέρα του Κωνσταντίνου .

Στη συνέχεια, τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας τον κ. Σαμαρά, καθώς και την πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, για την προσφορά τους στην τοπική εκκλησία.

Χαιρετισμούς κατά την παράδοση του μνημείου απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης, καθώς και η Διευθύντρια Προβολής και Αξιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Ευγενία Γερούση.

Παρέστησαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Ελ. Αλειφέρη και Π. Μαντάς, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, οι Πολιτευτές Μ. Χρυσομάλλης και Λ. Φιλιππόπουλος, η πρώην Υπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αρχικά, ο ναός είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος κατά το έτος 1573, στη συνέχεια μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία και το 1770 σε ορθόδοξη εκκλησία. Η αποκατάστασή του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΣΠΑ 2007 – 2013», με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ . Οι εργασίες ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και περατώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ