Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 | 21:20

Πόλεμος εντυπώσεων κατά της ενότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος – Σήμερα η απόφαση της Μόσχας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την εικόνα πως η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται «υπό διάλυση» επιχειρούν να «χτίσουν» τα τελευταία 24ωρα ρωσικά και φιλορωσικά ΜΜΕ στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας η οποία όμως δεν έχει το αντίστοιχο υπόβαθρο.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος

Παρά το γεγονός πως από το σύνολο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μόνος μητροπολίτης που εξακολουθεί με δημόσιες παρεμβάσεις του αναζητά τρόπους ανατροπής της απόφασης είναι ο Κυθήρων Σεραφείμ, συνεχή δημοσιεύματα επιχειρούν να παρουσιάσουν πως η Ιεραρχία «βράζει» στο εσωτερικό της, πως υπάρχουν διαιρετικές τάσεις και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, η Εκκλησία της Ελλάδος από το προηγούμενο Σάββατο, κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τα οποία επικοινώνησε το orthodoxia.info δεν έκρυψαν την δυσφορία τους για το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί εις βάρος της Αθήνας.

«Δεν έχει λογική αυτή η στρατηγική» σημείωσε χαρακτηριστικά μητροπολίτης με τον οποίο επικοινώνησε το orthodoxia.info σημειώνοντας με νόημα πως «η πληγή που θα ανοίξει στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών εάν η Μόσχα εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο θα επουλωθεί εξαιρετικά δύσκολα».

Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι μητροπολίτες για την τακτική της Εκκλησίας της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα είναι αυτή ενός ισχυρού οργανισμού ο οποίος κάνει τα πάντα για να επιβάλλει την άποψη του με κάθε κόστος, ρισκάροντας να απομονωθεί διαρρηγνύοντας φιλικές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί σε βάθος αιώνων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Αν και το βλέμμα όλων είναι σήμερα στραμμένο στην Μόσχα όπου η τοπική Σύνοδος θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδας, ουδείς φαίνεται να προβληματίζεται για το αποτέλεσμα το οποίο οι περισσότεροι θεωρούν προδικασμένο.

Φωτογραφία από τη σημερινή συνεδρίαση της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου της Ρωσίας για την αντίδραση επί της ελληνικής απόφασης PHOTO: Sergey Vlasov

Πληροφορίες του orthodoxia.Info αναφέρουν πως μια τάση εντός της Εκκλησίας της Ρωσίας επιθυμεί επανάληψη της ακοινωνησίας που έχει αποφασιστεί με το Φανάρι, απαγορεύοντας στους πιστούς ακόμη και τον εκκλησιασμό ενώ οι πιο μετριοπαθείς υποστηρίζουν η ακοινωνησία να ισχύσει μόνο για τους κληρικούς ώστε ο λαός να μην μπεί σε τέτοιο δίλλημα.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα ζει πολυπληθής ρωσική κοινότητα η οποία σε μια περίπτωση απαγόρευσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα. Εκτός εάν αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιηθεί από την ρωσική Εκκλησία ως δικαιολογία για την δημιουργία δικών της δομών στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα θεωρηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος ως ευθεία πολεμική πράξη.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει, τόσο ο ίδιος ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ όσο και αρκετοί αξιωματούχοι του ρωσικού πατριαρχείου, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει κάποια διαφορετική αντίδραση από αυτήν της διακοπής Κοινωνίας, εκτός εάν επικρατήσει η άποψη πως η διακοπή σχέσεων με κάθε Εκκλησία η οποία θα αναγνωρίζει, θα οδηγήσει την Μόσχα στην απομόνωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ