Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 | 23:12

ΠτΔ σε Οικουμενικό Πατριάρχη: «Τον αγώνα που κάνετε τον έχει αναγνωρίσει ολόκληρη η Οικουμένη»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τον κορυφαίο ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος εξήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή τελετή βράβευσης του κ. Βαρθολομαίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, για την πολύπλευρη προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «και μόνο το φετινό καλοκαίρι σε παγκόσμια κλίμακα, Παναγιότατε, αρκεί για να καταξιώσει το έργο σας αυτό. Αναδείξατε, από τότε που επήλθε η ανάρρησή σας στο θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τόση διορατικότητα, αυτό που πολλοί είτε δεν μπόρεσαν να καταλάβουν, είτε θέλουν να αγνοούν, αλλά είναι η μεγάλη πραγματικότητα. Και μιλώ για τον κίνδυνο ολόκληρου του πλανήτη και του ίδιου του Ανθρώπου από την ανισορροπία του περιβάλλοντος, η οποία προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, τον μεγάλο αγώνα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Ορθοδοξία επισημαίνοντας πως «αυτόν τον αγώνα τον οποίον κάνετε τον έχει αναγνωρίσει ολόκληρη η Οικουμένη. Και αυτό είναι μια παρηγοριά, Παναγιότατε, σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε τις δυσχέρειες που και ο Οικουμενικός Θρόνος αλλά και η Ορθοδοξία αντιμετωπίζουν, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αποδεικνύετε εσείς, ως επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ότι η Ορθοδοξία, όπως είπα προηγουμένως, δεν σκέφτεται κοσμικές εξουσίες. Η Ορθοδοξία αγωνίζεται για τον ‘Ανθρωπο. Έχει διαχωρίσει τα όρια ανάμεσα στους θρησκευτικούς και άλλους ταγούς. Και αυτό είναι το μεγαλείο της”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες ξεκινούν λίγο μετά την εκλογή του το 1992.

«Η οικολογική συνείδηση της Ορθοδοξίας είναι εγγενές μέρος της ταυτότητάς της», τόνισε ο κύριος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη χρήσιμη και αναντικατάστατη ακόμη και για όλες τις επόμενες γενεές. Μάλιστα, ιδιαιτέρως σημείωσε την προσωπική συμπαράσταση του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στους πληγέντες.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως «ο άνθρωπος γνωρίζει αλλά δρα και ενεργεί ωσάν να μην εγνώριζε» και υπογράμμισε ότι η ευδαιμονοθηρία οξύνει τα προβλήματα και προοιωνίζεται περιπέτειες. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, αφού εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για την τελετή βράβευσης και ανακήρυξής του ως ισόβιου επίτιμου προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, επεσήμανε ότι “το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος δεν γεννήθηκε τώρα, αλλά τώρα έλαβε αφορμή. Κοινωνία και περιβάλλον είναι σε συνάφεια”.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμμένος και Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδροι της Βουλής, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών – πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών – ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και πλήθος κόσμου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευαν από την Κωνσταντινούπολη ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας και ο διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ