Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 15:35

Πρώτη επέτειος ενθρόνισης του μητροπολίτη Κιέβου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από την ενθρόνιση του μητροπολίτη Κιέβου, Επιφανίου.

Ουκρανοί επίσκοποι από όλη τη χώρα καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και του Αγίου Όρους συμμετείχαν στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Την Κωνσταντινούπολη εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, την Αλεξάνδρεια ο επίσκοπος Βαβυλώνος Θεόδωρος, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Το Άγιο Όρος εκπροσώπησαν οι καθηγούμενοι των ιερών μονών Σίμωνος Πέτρας, Ελισσαίος, και Παντοκράτορος, Γαβριήλ.

Ο μητροπολίτης Κιέβου, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εκκλησιών για την παρουσία τους, τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης από μέρους τους της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας και επισήμανε πως η απόδοση της αυτοκεφαλίας αποτελεί «μια διαδικασία μη αναστρέψιμη».

«Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να επιτύχουμε την ενότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Επιφάνιος ενώ συνέχισε λέγοντας «ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να εργαζόμαστε σκληρά για όλους τους Ορθόδοξους Ουκρανούς ώστε να ενωθούν γύρω από τον θρόνο του Κιέβου».

Ακολουθεί η προσφώνηση του Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ:

Μια ακόμη Κυριακή ανέτειλε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στην Ιστορία της. Μια Κυριακή, δηλαδή ημέρα Κυρίου, ημέρα Αναστάσιμη, στην οποία πανηγυρίζουμε με όλες μας τις αισθήσεις τη νίκη του Θεανθρώπου εναντίον του κέντρου του Θανάτου. Η νίκη αυτή συχνά ίσως απογοητεύει τους ανθρώπους, διότι εμείς οι αμαρτωλοί άνθρωποι στηρίζουμε τη νίκη μας στο να πονούν οι συνάνθρωποι μας κι εμείς να καυχιόμαστε, στο να χάνουν εκείνοι και να κερδίζουμε εμείς, στο να πέφτουν εκείνοι και να σηκωνόμαστε εμείς, στο να είμαστε περισσότεροι εμείς και λιγότεροι εκείνοι.

Όμως αυτό δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση το χριστιανικό φρόνημα και βίωμα. Η νίκη του Χριστού ξεκίνησε επάνω στον Σταυρό. Διότι επάνω στον Σταυρό ο Κύριος σήκωσε το βάρος και την ενοχή όλων των αμαρτιών του κόσμου, των πριν από Αυτόν, των συγχρόνων Του και των μελλοντικών γενεών.

Η νίκη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι πνευματική, δεν είναι κοσμική! Ο θρίαμβος της Αναστάσεως είναι η άφεση των αμαρτιών μας, είναι η είσοδός μας στη Βασιλεία του Θεού, είναι η υιοθεσία μας ως τέκνων του Κυρίου. Γι’ αυτό και μια τέτοια νίκη δεν συγκινεί την αμαρτωλή φύση μας η οποία έμαθε να αγάλλεται μόνο με τις κοσμικές νίκες και μάχες που έχουν νικητές και ηττημένους πληγώνοντας τους ανθρώπους.

Και σήμερα γευθήκαμε από το Κοινό Ποτήριο το Τίμιο Σώμα και το Ρέον Ζωή Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και βγαίνουμε νικητές μαζί του στην πορεία προς την εκ του κόσμου έξοδον.

Ήλθαμε, όμως, σήμερα, όλοι μαζί, να συμπανηγυρίσουμε την δική σας νίκη, Μακαριώτατε! Την πνευματική νίκη του να κρατήσετε αυτό το έτος που πέρασε από την ενθρόνιση σας ενωμένη την Εκκλησία της Ουκρανίας με όσους ήθελαν πραγματικά να ανήκουν σε αυτήν και δεν εργάζονταν για τον εαυτό τους. Η Εκκλησία σημαίνει κοινωνία και όχι άτομο. Σημαίνει πρόσωπο. Σημαίνει ενότητα. Και δυστυχώς τα κίνητρα αυτού του κόσμου τυφλώνουν τα μάτια μας πολλές φορές και δεν μπορούμε να αντικρούσουμε την πραγματική ενότητα ώστε να την παραδεχτούμε και να κατευθυνθούμε προς αυτήν.

Εκ μέρους της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, σας μεταφέρω τα θερμά του συγχαρητήρια, τον αδελφικό του ασπασμό, τις ειλικρινέστερες ευχές του. Σας μεταφέρω τη μητρική στοργή της Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Σας μεταφέρω την αγάπη και τον σεβασμό όλης της Πατριαρχικής Συνοδείας που αποτελείται από τον αδελφό μου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, τον Διάκονο Γρηγόριο, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τους Καθηγουμένους των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίο και Παντοκράτορος Γαβριήλ και ασφαλώς τις προσωπικές μου.

Είμαστε κοντά σας! Είμαστε μαζί σας! Είμαστε δίπλα σας! Δεν είστε μόνοι σας αδελφοί της Ουκρανίας! Έχετε ευχές ισχυρές στον Ουρανό και στη Γη! Έχετε ένα στοργικό Προκαθήμενο που έχει αδελφούς Ιεράρχες κοντά του οι οποίοι σας ποιμαίνουν με στοργή! Έχετε την Εκκλησία της Ουκρανίας! Είναι το δώρο μας για εσάς! Για να ζει αυτός ο ευλογημένος λαός μέσα στο τίμιο κράτος του με τη γλώσσα του, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμα του, να ζει λέγω το θαύμα που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία!

Άρα λοιπόν ο πνευματικώς μεγάλος νικητής είσαι εσύ ευσεβή Λαέ της Ουκρανίας! Εσύ που έχεις τον Προκαθήμενο αλλά και την Εκκλησία της Ουκρανίας, σάρκα από τη σάρκα σου, ώστε να μπορείς ελεύθερα να αισθάνεσαι και να πολιτεύεσαι ως Ουκρανός ελεύθερα, έτσι όπως αγωνίστηκαν για αυτήν την ελευθερία όλες οι περασμένες γενιές των ανθρώπων!

Άξιος Μακαριώτατε! Πολλά τα έτη σας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ