Πλήθος Τηνίων πιστών και παρεπιδημούντων ευσεβών προσκυνητών και με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Τήνου κ. Κων. Βιδάλη, της Αντιπεριφερειάρχου Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού κας Παπαβασιλείου, του Επάρχου Τήνου κ. Ιω. Γιαγιά, των Μελών της Διοικούσης το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής, του Εισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιώς κ. Αργ. Οικονόμου, του Πρέσβεως της Ουρουγουάης στην Ελλάδα κ. Χρήστου Καζαντζή, του Αστυνομικού Διευθυντή και του Λιμενάρχη Τήνου, παρηκολούθησαν την Θεία Λειτουργία και την κατά το τοπικό έθος Ακολουθία της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β΄, η οποία ανεμεταδόθη από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ στην ομιλία του ανεφέρθη στη σχέση της Παναγίας με το Σταυρό και ταυτόχρονα στη σχέση κάθε πιστού με το Σταυρό του Κυρίου, ειπών χαρακτηριστικά ότι “σέ αυτόν τον κατ’ εξοχήν χώρο αγάπης και σταυρικής προσφοράς και θυσίας, στον οποίο βρισκόμαστε, μπορούμε να πούμε ότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι για όλους μας ένα σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα ελπίδος”.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Αξιοσημείωτη είναι η προσέλευση πιστών είτε κατά μόνας είτε με οργανωμένες προσκυνηματικές αποδημίες όπως πχ. του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής η οποία πραγματοποιείται εβδομαδιαίως.

Στον πρώτο Παρακλητικό Κανόνα χοροστάτησε χθες ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ με τη συμμετοχή των Εφημερίων και πλήθους προσκυνητών προς τους οποίους απευθυνόμενος ανεφέρθη στην ιστορία των δύο Παρακλητικών Κανόνων, πως εγράφησαν και πως καθιερώθηκε να ψάλλονται στη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην παρουσία της Παναγίας στη ζωή του ανθρώπου και στο πως εκείνη αποδέχεται όλους τους ανθρώπους ακόμα τους πταίοντες και τους σφάλλοντες και ως Μητέρα και ως αποτύπωση της Εκκλησίας δεν αποδιώχνει κανέναν από την προστασία και τη στοργή Της.

Προέτρεψε τους πιστούς να την παρακαλέσουν με τη βεβαιότητα ότι και η παρρησιαστική Της δύναμη και πρεσβεία και διακονία προς τον Θεό είναι αέναος και ότι σε όλα τα αιτήματα που είναι προς το συμφέρον πάντοτε σπεύδει να απαντήσει δίνοντας στον άνθρωπο ελπίδα και δύναμη.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης – Δήμητρα Φανερού

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: