Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Αλβανία, ο Πατριάρχης Μόσχας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και τον Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Ο Πρόεδρος Ίλιρ Μέτα τόνισε την σημασία της επίσκεψης του Ρώσου προκαθημένου καθώς και τον αναντικατάστατο ρόλο του Πατριάρχη της Μόσχας στην εξασφάλιση της θρησκευτικής αρμονίας στον κόσμο.

“Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης θρησκευτικών κοινοτήτων, διότι αυτό είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη διατήρηση της ειρήνης τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο”, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον λαό της Αλβανίας για το θερμό καλωσόρισμα. “Θα ήθελα να πω ότι η Αλβανία έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα στην ανάπτυξή της”, ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές στη θρησκευτική ζωή, επιβεβαιώνει ο Πατριάρχης της Μόσχας. “Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός της Ανάστασης στον οποίο πραγματοποιήσαμε τη Λειτουργία είναι κατά κάποιο τρόπο σύμβολο όχι μόνο μιας θρησκευτικής ανάστασης, αλλά γενικά σύμβολο της ανάστασης της Αλβανίας, σύμβολο μιας νέας ζωής”, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αλβανίας τόνισε «Προσπαθήσαμε για αρκετές δεκαετίες να ζήσουμε χωρίς πίστη αλλά ήταν μια αποτυχία: ένα από τα δώρα που μας έδωσε ο Κύριος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ​​ο οποίος, έκανε μια απίστευτη δουλειά για την αναβίωση της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ».

Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν επίσης και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.

“Πολλοί άνθρωποι μας διδάσκουν ότι για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και ευτυχισμένη ζωή, η συγκέντρωση του κεφαλαίου, η οικονομική δύναμη, η στρατιωτική δύναμη, η επιστημονική ευημερία, τα κοινωνικά δόγματα είναι επαρκή”, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

“Πολύ πλούσιες χώρες μας λένε: ζείτε σαν εμάς, και όλα θα είναι καλά, θα επιτύχετε τον στόχο. Φωνάζω με όλη την δύναμη της φωνής μου για ολόκληρο τον κόσμο: τίποτα δεν θα συμβεί αν η ανθρωπότητα εγκαταλείψει τον Θεό. Θα υπάρξει πλούτος – δεν θα υπάρξει ευτυχία. Θα υπάρξει δύναμη – δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη. Και βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα: τρομερές κρίσεις τινάξουν την ανθρωπότητα. Διεθνές δίκαιο, διεθνείς οργανισμοί, διεθνείς οργανισμοί – όλοι εργάζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει ειρήνη, καμία δικαιοσύνη. “

Photocredit: Oleg Varov / patriarhia.ru

Στην συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, κ. Έντι Ράμα, ο κ. Κύριλλος τόνισε την  εμπειρία της διαθρησκευτικής αλληλεπίδρασης στη Ρωσική Ομοσπονδία, ιδιαίτερα για τις δραστηριότητες του Διεπιστημονικού Συμβουλίου της Ρωσίας, ο Πατριάρχης σημείωσε με ικανοποίηση ότι ένα τέτοιο συμβούλιο λειτουργεί στην Αλβανία, και υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των ηγετών των διαφόρων θρησκευτικές κοινότητες. «Η επιτυχία του κράτους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο εδραιώθηκε η κοινωνία», είναι ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε πως “Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναβίωσε τη θρησκευτική ζωή στη χώρα μας, η οποία πριν από αυτό είχε μετατραπεί σε μια κόλαση”.

Photocredit: Oleg Varov / patriarhia.ru

Ετικέτες: