Τε, 12/06/24 | 21:27

Πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε, στις 24 Φεβρουαρίου 2020, το νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, με συμμετοχή για πρώτη φορά, και στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας της Κρήτης, που υλοποιείται από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.)σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.).

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο των εγκαταστάσεων της Ορθοδόξου Ακαδημίας και συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων Κισάμου και Σελίνου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Α.Κ., τέλεσε τον αγιασμό και ακολούθως αναφέρθηκε στο ζέον θέμα του προγράμματος, την ενδοοικογενειακή βία.

Οπως, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αμφιλόχιος, ο γάμος αποτελεί μια εικόνα του Χριστού και της Εκκλησίας και είναι σαφές ότι η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο του Θεού για την οικογένειες, πληγώνοντας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την καρδιά του Θεού.

Από την πλευρά του, ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, ενώ ευχαρίστησε, για μια ακόμη φορά, τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου και τον διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κων. Ζορμπά για την αγαστή και γόνιμη συνεργασία. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθηνε προς τα στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και των Αστυνομικών Διευθύνσεων των 4 Νομών της Μεγαλονήσου, η συμμετοχή των οποίων αποτελεί ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Ι.Π.Ε.

Ακολούθως, μιλώντας για το πρόγραμμα, τόνισε ότι αποτελεί τη συνέχιση του πρώτου προγράμματος που είχε ως θέμα το γάμο, καθώς η ενδοοικογενειακή βία συνιστά ένα αρνητικό βίωμα εντός του γάμου. Ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες, ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Ι.Π.Ε., το οποίο τελεί υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο τα «θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας» και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

«Εισαγωγή και ανάλυση της έννοιας της βίας με βάση την Αγία Γραφή και την εκκλησιαστικη γραμματεία», ήταν το θέμα της πρώτης εισήγησης που παρουσίασε ο κ. Χρ. Καρακόλης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Στη δική του εισήγηση, ο κ. Βάιος Νταφούλης, Δρ. Ιατρικής, διευθυντής Παιδοψυχιατρικής του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», παρουσίασε τις «συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας στα μέλη της οικογένειας». Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με χαρακτηριστικά παραδείγματα από την καθημερινότητα, ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ