Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 19:39

Πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κατά της κίνησης του Οικουμενικού Πατριάρχη για Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σε κήρυκα της ρωσικής επιχειρηματολογίας έχει αναδειχθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεση του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερώσει όλους τους Προκαθημένους των ορθοδόξων Εκκλησιών ώστε να μην επέλθει καμία αλλαγή στη Εκκλησία της Ουκρανίας όπως δήλωσε το πρωί από την Οδησσό όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο μετά το πέρας του συλλείτουργου που τέλεσαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, ο Προκαθήμενος του δεύτερου στη τάξη των ορθοδόξων Πατριαρχείου, διαχώρισε κάθετα τη θέση του από αυτήν του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος μόλις την Κυριακή δήλωσε πως η Ουκρανία δικαιούται και θα λάβει Αυτοκέφαλο, σημειώνοντας πως η Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει ανάγκη να λάβει κάτι παραπάνω.

«Σεβασμιώτατε είμαι πάντα κοντά σας» είπε προς τον μητροπολίτη Αγαθάγγελο ο Πατριάρχης Θεόδωρος και συνέχισε «Θα προσπαθήσω με τις δυνάμεις μου να ενημερώσω όλους για την κατάσταση στην Ουκρανία. Προς τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών, ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας πρέπει να μείνει στην κανονικότητά της. Δεν έχει ανάγκη εμείς να της δώσουμε κάτι παραπάνω διότι ήδη το έχει σαν Εκκλησία Ορθόδοξη του Χριστού».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας που έδειξε να αποδέχεται την επιχειρηματολογία της Εκκλησίας της Ρωσίας περί αιματοχυσίας στην περίπτωση που δοθεί Αυτοκέφαλο στην ουκρανική Εκκλησία είπε με νόημα πως «Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι που θα δώσουμε λόγο κατά την Δευτέρα Παρουσία, έστω κι αν χυθεί μια σταγόνα αίματος».

Συμπλήρωσε δε πως «Τίποτα δεν μένει στον κόσμο όσο μια κανονική Εκκλησία και η Εκκλησία σας είναι κανονική αγία και ορθόδοξη».

«Μείνετε στην κανονική Εκκλησία»

Αντίστοιχα ήταν και τα καλέσματα του χθες το απόγευμα όταν απευθυνόμενος προς τους πιστούς που τον υποδέχθηκαν σε ναούς της ουκρανικής πόλης είπε: «Στην ιστορία της Εκκλησίας μας είχαμε δύσκολα χρόνια, όμως στην Ουκρανία σε αυτή την ευλογημένη ορθόδοξη χώρα υπάρχει η κανονική Εκκλησία, υπάρχει ο Μακαριώτατος αδερφός μας Ονούφριος, ένας ευλογημένος άνθρωπος του Θεού ένας πραγματικός μοναχός».

Συμπλήρωσε δε πως την προηγούμενη εβδομάδα στην Πολωνία όπου βρέθηκε «μαζί με τον μητροπολίτη Σαββα υπογράψαμε κείμενο ότι είμαστε κοντά στην κανονική ορθόδοξη Εκκλησία της Ουρανίας είμαστε κοντά στους ανθρώπους που θέλουν μια ορθόδοξη ειρηνική Εκκλησία».

Ωστόσο στο κείμενο που υπέγραψε με το μητροπολίτη της Πολωνίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησία παρά μόνο μια έκκληση αυτοσυγκράτησης προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Πολωνία υπήρξε συνάντηση του με τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Μια συνάντηση η οποία συζητήθηκε αρκετά δεδομένου του ασυνήθιστου της παρουσίας ξένων εκκλησιαστικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια ειρηνικών επισκέψεων

Δείτε το επίμαχο αόσπασμα από τη σημερινή δήλωση στο 19΄15΄΄

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ