Ελλάδα

Προτροπή Μητροπολίτη Πατρών σε νέο κληρικό: Να θυσιασθείς αν χρειαστεί για την πίστη

Την χειροτονία νέου διακόνου τέλεσε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, κατά τον εορτασμό της 54ης επετείου από την επανακομιδη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα από τη Ρώμη στην Πάτρα.

Ο κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του προς τον νέο κληρικό, ανέφερε τους αγώνες της Εκκλησίας για την απελευθέρωση του Γένους και τους χιλιάδες μάρτυρες και ομολογητές της πίστεως που θυσιάσθηκαν και προέτρεψε τὸν νέο Διάκονο να μιμηθεί τοὺς Μάρτυρες καὶ τους ομολογητές τῆς Ἐκκλησίας και αν χρεισθεί να θυσιασθεί και ο ίδιος για την πίστη και τὴν Πατρίδα.

Χρησιμοποίησε μάλιστα τους λόγους του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά «…Πάντοτε κατὰ τοὺς ἀγῶνας τοῦ Ἔθνους μας προῒστατο ἡ Ἐκκλησία. Ἔτσι τώρα πρὸ πάντων, στὴν Μακεδονία ὃτε κατ’ Αὐτῆς κυρίως στρέφονται ἐπιθέσεις τῶν ἐχθρῶν, ἡ Ἐκκλησία καὶ πάλιν θὰ προστατεύσῃ τὸν ἀγῶνα…» Αλλά και του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, ὁ οποίος στὴν εξόδιο ακολουθία τοῦ Αἰμιλιανοῦ Γρεβενῶν, μεταξὺ άλλων, εἶπε: «Ὅταν Ἀρχιερεῖς καίωσιν ἑαυτοὺς ὡς λαμπάδας ἐνώπιόν τοῦ εἰδώλου τῆς Πατρίδος, ὁ δὲ μαρτυρικὸς θάνατος των γίνεται ζωῆς καὶ δόξης ὑπόθεσις καὶ θεμέλιον ἁγιωτέρου βίου.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δημητριάδος: «Οι ιερείς μας είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό της Αθήνας- Καταδίκη των επιθέσεων στη Ν. Ζηλανδία

Σοφία Καρεκλά

Τρίκκης: «Δεν γινόμαστε παπάδες για να καλοπεράσουμε»

Χειροτονία διακόνου από τον μητροπολίτη Ν. Ιωνίας

Μαρκος Παπαγεωργίου

Δημητριάδος: «Προσπαθούμε να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με το Κράτος, αλλά συχνά νιώθουμε προδομένοι»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου

Σπύρος Παπαγεωργίου