Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης εψάλησαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες καθώς και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Πλήθη πιστών συμμετείχαν εις την Ιερά Ακολουθία, παρακολουθώντας ευλαβικά με κατάνυξη και συγκίνηση μία από τις κατανυκτικότερες τελετές που λαμβάνουν χώρα στην Ορθόδοξη Λειτουργική Παράδοση, τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, καθώς περίμεναν με περισσή υπομονή για να προσκυνήσουν το εναποθετημένο Σώμα του Κυρίου στον λαμπρά κοσμημένο και ανθοστόλιστο Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού, ψάλλοντας το Δοξαστικό «Σε τον αναβαλλόμενον…».

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τόνισε ότι ο Κύριος έρχεται με τον θάνατο Του και νεκρώνει τον θάνατο. Κατέρχεται στον Άδη που είναι οι υπόλοιπες ψυχές και ευαγγελίζεται το μεγάλο γεγονός της καινούργιας ημέρας, της ημέρας Κυρίου. Ημέρα κατά την οποία ο Θεός αναδημιουργεί όλο τον κόσμο, αναδημιουργεί τον άνθρωπο και χαρίζει ξανά αυτό που ο άνθρωπος είχε χάσει, την αφθαρσία και την ζωή την αιώνιο, η οποία και ανατέλλει μέσα από τον Τάφο Του.

Ο Κύριος, με την Σταύρωση και τον Θάνατο Του, έρχεται και συμφιλιώνει τον Θεό με τον άνθρωπο και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα να συμφιλιώσει και όλους εμάς μεταξύ μας, απλώνοντας τις παλάμες Του και ενώνοντας τα διεστώτα που είχαν χωρίσει.

Μπορεί ο άνθρωπος να έφυγε από τον Θεό, αλλά ο Θεός έμεινε παρών και προσδοκώμενος την Σωτηρία του ανθρώπου, όπως ο πατέρας περιμένει την διόρθωση του παιδιού και την επιστροφή του. Για όλους εμάς ο πατέρας μας, είναι ο δημιουργός των πάντων και ενδιαφέρεται για το δημιούργημα Του, αναπλάθοντας το και ξαναδημιουργώντας το.

Γι΄αυτό και όταν βγαίνει από τον Τάφο, ο Αναστημένος Κύριος είναι πλέον με άλλο Σώμα. Ένα σώμα δοξασμένο σαν και αυτό που και εμείς θα κληρονομήσουμε την ημέρα της Αναστάσεως αν και εφόσον συνδέσουμε την ζωή μας με Εκείνον και αν και εφόσον και εμείς συνταφούμε μαζί Του.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι, όταν υπάρχει η καταλαγή και η συμφιλίωση τότε επικρατεί και η ειρήνη, που είναι ο καρπός της αγάπης, που ενώνει όλους τους ανθρώπους και όλους μας με τον Θεό.

Ο Χριστός έφερε την ειρήνη του Σαββάτου, την ειρήνη της καταπαύσεως, την ειρήνη της συμφιλιώσεως, την ειρήνη που μας ενώνει με τον Θεό και μεταξύ μας, την ειρήνη που μας επαναφέρει με την δόξα του ουρανού, την ειρήνη που καταργεί τον θάνατο και την φθορά χαρίζοντας την αναφαίρετο χαρά στη ζωή μας.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: