Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλη του Πειραιά, τιμά κάθε χρόνο την Παναγία την Τριχερούσα. Στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται μέχρι τις 25 Οκτωβρίου εορταστικές εκδηλώσεις, επί τη επετείω της ενθρονίσεως της Iεράς Eικόνας της Παναγίας Τριχερούσας, που αποτελεί πιστό αντίγραφο της εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2015, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ. Στην ομιλία του ο λόγιος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, αναφέρθηκε ιστορικά στην ονομασία της Τριχερούσας, που προήλθε από την εποχή της εικονομαχίας, καθώς και στην δοκιμασία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού από τους εικονομάχους, που είχε ως αποτέλεσμα να φυλακισθεί και να του κόψουν το δεξί χέρι, το οποίο θαυματουργικά η Παναγία θεράπευσε. Έτσι ο Άγιος Ιωάννης έφτιαξε με νέα εικόνα της Παναγίας στην οποία πρόσθεσε κι ένα τρίτο χέρι, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Κυρία Θεοτόκο.

Επίσης αναφέρθηκε στο Πανάγιο πρόσωπο της Θεοτόκου λέγοντας ότι “η Παναγία είναι ένα πρόσωπο. Και όποια εικόνα Της και να προσκυνάμε, εισακούεται η δέησή μας. Υπάρχουν όμως κάποιες εικόνες της Παναγίες στις οποίες ο Θεός, για λόγους που Εκείνος γνωρίζει, έδωσε ξεχωριστή χάρη και ευλογία και είναι θαυματουργές. Πολλές από αυτές φυλάσσονται στο Άγιο Όρος. Εμείς ως χριστιανοί οφείλουμε να σεβόμαστε και να προσκυνούμε τις εικόνες όλων των Αγίων. Είναι γυμνοί ψυχικά όσοι δεν αγαπούν και δεν σέβονται τις άγιες εικόνες, ακόμα και αν λέγονται χριστιανοί. Εύχομαι με τις πρεσβείες της Παναγίας να ξυπνήσουμε και να δούμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Τότε ούτε κρίση θα μας επηρεάζει, ούτε ο θάνατος θα μας τρομάζει. Γιατί θα έχουμε το παν, τον Ιησού Χριστό.”

Τέλος ανέφερε πως “είναι μεγάλη ευλογία για την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και για όλο τον Πειραιά η ύπαρξη της Παναγίας Τριχερούσας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε πολλούς πιστούς να την προσκυνήσουν, καθώς η πρωτότυπη σπανίως εξέρχεται από την Μονή Χιλανδαρίου”

Mετά τον Εσπερινό εψάλλη η Παράκληση προς την Παναγία και εν συνεχεία, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία με την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Ετικέτες: