ΦΩΤΟAPXEIOY : Χρήστος Μπόνης

Τρεις φορές επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ο σκοπός της παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο είναι για να τον ενημερώσει σχετικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα στην ΠΓΔΜ αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο πολιτικό σκέλος της ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας λίγα λεπτά πριν τις έξι κρατώντας έναν λευκό φάκελο.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον υποδέχθηκε τονίζοντας την σημασία που έχει ο ρόλος της Εκκλησίας στην διατήρηση της συναίνεσης εξάροντας την μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει απέναντι στο θέμα.

Κατά τη σύντομη συνομιλια τους μπροστά στους δημοσιογράφους, οι δυο άνδρες δεν έκαναν καμία αναφορά στα συλλαλητήρια ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος στις εκφράσεις του ξεκαθαρίζοντας πως ο λόγος της παρουσίας του στο προεδρικό μέγαρο είναι για να ενημερωθεί ο ΠτΔ σχετικά με την εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ (ΠΗΓΗ: Προεδρία της Δημοκρατίας)

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Πώς είστε κ. Πρόεδρε; Τι κάνετε;

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον Τόπο, και για τα Εθνικά μας Θέματα. Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον Τόπο μας. Έναν Τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού.

Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τμήμα του Πολιτισμού μας -το έχω πει πολλές φορές- και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, οφείλεται στην Χριστιανική Διδασκαλία. Η Χριστιανική Διδασκαλία αποπνέει έναν Πολιτισμό Αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα είναι πηγή έμπνευσης για τα θέματα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του Πολιτισμού.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ευχαριστώ κ. Προόεδρε, αλλά, όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η Εκκλησιαστική. Και γι΄ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα της Εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την Εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι΄ αυτό ήρθα κοντά σας.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το Εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό μη το λησμονάμε αυτές τις ώρες.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Μακαριώτατε.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999