Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 | 4:43

Πολλά τα μηνύματα από τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου στον Άγιο Βασίλειο οδού Μετσόβου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η Δεσποτική Εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Ιησού Χριστού, καθώς και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου επί των οδών Μπουμπουλίνας & Μετσόβου στα Εξάρχεια.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ενώ τον πλαισίωσαν ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Στο ναό τίθεται σε προσκύνηση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, τεμάχιο ιερό λειψάνου του Αγίου Βασιλείου που φυλάσσεται στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Κλήμης στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ζωή του Μεγάλου Βασιλείου και τόνισε τις δύο παρακαταθήκες που άφησε στο ανθρώπινο γένος. Ο πρώτος καρπός του ήταν η Θεολογία, αναφερόμενος στα πολλά θεολογικά βιβλία και συγγράματα, ενώ στάθηκε στην Θεία Λειτουργία του καθώς και το έργο “Εξαήμερος”, μέσα στο οποίο ερμηνεύει την έννοια του χρόνου.

Όπως τονίζει “Ο Θεός ως δημιουργός του Σύμπαντος είναι άχρονος, δεν έχει αρχή. Όλα τα υπόλοιπα που είναι δημιουργήματά Του έχουν αρχή και τέλος. Ο άνθρωπος ως δημιούργημα του Θεού έχει αρχή αλλά έχει και τέλος, αφού γηράσκει και αποθνήσκει. Αυτό όμως που δεν έχει τέλος είναι η αθάνατη ψυχή του. Επίσης τονίζει ότι ο χρόνος κυλάει  τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε να το αντιληφθούμε. Συνεπώς όλα στον κόσμο είναι ρεόντα και όχι μένοντα”.

Ο κ. Κλήμης τόνισε πως “Ο δεύτερος καρπός που μας προσέφερε ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας είναι η ελεημοσύνη. Ο Μέγας Βασίλειος δημιούργησε την Βασιλειάδα, μια μεγάλη Πολιτεία με γηροκομεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν καρπός ευλογημένης οικογένειας και σωστής προετοιμασίας. Πατέρας της Θεολογίας αλλά και Πατέρας της αγάπης και της ελεημοσύνης . Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε νέος σε ηλικία 47 ετών, ήταν ασκητής και λιτός στην διαβίωση και την διατροφή και δεν έχει καμία σχέση με παραποιημένα δημιουργήματα των καταναλωτικών κοινωνιών και πολυεθνικών εταιρειών”.

Έκλεισε με κάλεσμα “να καλλιεργήσουμε όλοι την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία για να αυξήσουμε τους καρπούς και να μας αναγνωρίσει ο Κύριος, ως γνήσιους μαθητές Του”.

Αυτή την ώρα τελείται ιερά αγρυπνία ενώ αύριο θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ