Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 20:28

Πολιτική, Eνημέρωση, Εκκλησία και Fake News

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Στις σκοπιμότητες των fake news έδωσε έμφαση ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης στην εισήγησή του στο συνέδριο “Fake News & Εκκλησία” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για την “Εκκλησιαστική Διπλωματία σε έναν ταραγμένο κόσμο”, ο κ. Μπόλαρης, αρμόδιος για τη Θρησκευτική, Πολιτιστική & Περιβαλλοντική Διπλωματία, εξήγησε ότι “η στόχευση της παραπληροφόρησης είναι οι σκοπιμότητες σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό. Πολλές φορές μπορεί να είναι και κάθε είδους εμμονές”.

Ο κ. Μπόλαρης συνέχισε αναρωτώμενος “τι διακυβεύεται με τα fake news”, λέγοντας ότι “διακυβεύονται αξίες, προσβάλλεται η αλήθεια, η αληθής επικοινωνία, ο ίδιος ο άνθρωπος, η ελευθερία του λόγου, η δημοκρατία γιατί ο πολίτης πρέπει να έχει σωστή πληροφόρηση για να πάρει αποφάσεις που αφορούν στον τόπο του”.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων & Ενημέρωσης ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Κωστής Τσιακανίκας, στην εισήγησή του με θέμα “ο σεβασμός της πίστης και τα ΜΜΕ”, υπογράμμισε ότι «οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ πρέπει να είναι αξιόπιστες και να ανταποκρίνονται στη διδασκαλία και στη θέση της Εκκλησίας πάνω στα κοινωνικά θέματα και, σε περίπτωση διατύπωσης αποκλειστικά προσωπικής άποψης, πρέπει να δηλώνεται αυτό ρητά ακόμη και από τους εκπροσώπους και φορείς της Εκκλησίας και τους κληρικούς».

«Τα fake news δεν προέρχονται μόνο από κακοπροαίρετους, αλλά και από καλοπροαίρετους», παρατήρησε. Κάνοντας λόγο για την πρόσφατη δημοσιογραφική κάλυψη της Αφής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, ο κ. Τσιακανίκας εξήγησε ότι «δεχθήκαμε σκληρή κριτική παρότι μεταφέραμε τις απόψεις ανθρώπων και μαρτυρίες που δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες κι όμως αυτοί που αντέδρασαν, ίσως δεν είχαν κατανοήσει την ουσία του θέματος».

«Ο πλουραλισμός και η προσήλωση στην αρχή του σεβασμού σε όλους, που δεν εκδηλώνονται με ακραίες βίαιες και φασιστικές επιβολές είναι το μοναδικό κριτήριο που πρέπει να έχουμε εμείς οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ και ένα κριτήριο που πρέπει να σφυρηλατεί, να δυναμώνει τις σχέσεις των ΜΜΕ με την Εκκλησία», τόνισε κλείνοντας.

«Από τον Ιάκωβο στον “Σιάκωβο”: κατασκευή ψευδών ειδήσεων και πολιτικός ανταγωνισμός εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Β & Ν Αμερικής» ήταν το θέμα της εισήγησης που ανέπτυξε ο  κ. Αθανάσιος Γραμμένος, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων. Ο κ. Γραμμένος μίλησε για τις ψυχροπολεμικές και άλλες σκοπιμότητες οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, οδήγησαν στην ευρεία διάδοση της άποψης που υποστήριζε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος λειτουργούσε για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το συνέδριο “Fake News & Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο” πραγματοποιήθηκε 13- 14 Μαϊου στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και τη συνεργασία των Τμημάτων Θεολογίας και Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ