Ελλάδα

Ποιος προσπαθεί να «επανευαγγελίσει» τους Έλληνες;

ORTHODOXIA.INFO | Μαρία Αχιλλεοπούλου Προ δύο εβδομάδων, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μου είδα ένα διαφημιστικό φυλλάδιο… ή τουλάχιστον, έτσι θεώρησα. Όταν το παρατήρησα αντιλήφθηκα, πως ήταν ένα  φυλλάδιο των «μαρτύρων του Ιεχωβά». Ήταν έκπληξη για εμένα, καθώς είχαν χρόνια να εμφανιστούν στη γειτονιά μου…door to door.

Χθες, διαβαίνοντας την οδό Πανεπιστημίου τις μεσημεριανές ώρες, στο ύψος του Ρεξ αντιλαμβάνομαι την παρουσία των… πάντα καλοντυμένων κυρίων, οι οποίοι στέκονταν ακίνητοι και αμίλητοι περιμένοντας ένα βλέμμα από τους περαστικούς. Ήταν «μάρτυρες του Ιεχωβά».

Λίγο πιο πάνω, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους με πλησίασε μια κοπέλα, περίπου 25 χρόνων καταγόμενη, πιθανώς,  από κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα, ζητώντας να μου κάνει μια ερώτηση. Και αυτή ήταν εξίσου καλοντυμένη όπως συνηθίζεται να βλέπουμε από τους «μάρτυρες του Ιεχωβά», όμως το σύνολό της πλαισίωνε και ένα άκρως διακριτικό καρτελάκι, το οποίο προσδιόριζε την ειδικότητά της. Ήταν η «Αδελφή Σμιθ» από την «Εκκλησία του Ιησού Χριστού, των αγίων των τελευταίων ημερών». Ανήκε δηλαδή στην εκκλησία των Μορμόνων.

Μάλιστα, εκτός από αυτή βρίσκονταν στη σειρά άλλες δυο κοπέλες που επίσης σταματούσαν τους περαστικούς. Όπως παρατήρησα, ο τρόπος ενδυμασίας τους διέφερε από τον χαρακτηριστικό παραδοσιακό τρόπο ένδυσης των ανδρών που δεν είναι άλλος από το μαύρο παντελόνι και  το λευκό πουκάμισο.

Για όσους δε γνωρίζουν οι Μορμόνοι ιδρύθηκαν από τον Τζόζεφ Σμιθ το 1820 στις ΗΠΑ. Ξεκίνησαν ως παρακλάδι του προτεσταντισμού, ενώ μεταξύ των δεκαετιών 1830-1840 ο Τζόζεφ Σμιθ, τον οποίο θεωρούν προφήτη τους, αποκόπηκε από αυτόν.

Ο Μορμόνος ήταν ένας ιθαγενής Αμερικάνος αρχηγός, απόγονος από την εβραϊκή φυλή του Ιωσήφ. Έζησε κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα και  όπως λέγεται, έγραψε τα δόγματα της πίστης του καθ’ υπαγόρευσιν ενός αγγέλου πάνω σε χρυσές πλάκες. Βάσει της διδασκαλίας τους ο Θεός Πατέρας Ελωχίμ, θεωρούν ότι γέννησε τα πνεύματα των ανθρώπων και του Ιεχωβά, δηλαδή του Ιησού Χριστού. Μέσω αυτού και του Αγίου Πνεύματος – με την πίστη, τη μετάνοια και τη βάπτιση εντός των υδάτων- πιστεύουν πως επέρχεται η άφεση αμαρτιών.

Ο Σμιθ δημοσίευσε τις χρυσές πλάκες ισχυριζόμενος ότι του τις υπέδειξε άγγελος Κυρίου. Ακόμη, ο Σμιθ συνέγραψε και άλλα βιβλία, για να θεμελιώσει τη διδασκαλία του Μορμονισμού, τα κυριώτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι: η πίστη στην αποκάλυψη, η υπόσχεση του Θεού για παραχώρηση μίας Σιών στους Μορμόνους, η εμφάνιση του Μεσσία κατά τη συμπλήρωση της χιλιετηρίδας, η καταδίκη του μίσους και αγάπη για όλους τους ανθρώπους, ο προσηλυτισμός μέσω της πειθούς, η αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά και τέλος πολυγαμία, σύμφωνα με τις πατριαρχικές συνήθειες παλαιών Εβραίων.

Κάνοντας την ανήξερη την άφησα να με προσεγγίσει. Μου έδωσε να διαβάσω δυο στίχους από το Βιβλίο του Μόρμον και με ρώτησε τι κατάλαβα από το νόημα. Έπειτα, με ρώτησε αν πιστεύω και τι πιστεύω για τον Θεό. Τελικώς, μου δώρησε το Βιβλίο του Μόρμον, σε καλοδεμένη δερματόδετη έκδοση και την κάρτα της, αν θελήσω να επικοινωνήσω μαζί της – με ρώτησε βέβαια, αν θα ήθελα να αφήσω τα δικά μου στοιχεία, όμως δεν με πίεσε γιατί αντιλήφθηκε πως ήμουν αρνητική- και με αποχαιρέτησε.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσω πως έχω παρατηρήσει ότι αυτό το μοτίβο, επαναλαμβάνεται τελευταία στα κεντρικότερα σημεία των Αθηνών, όπως στους στύλους του Ολύμπιου Διός, την Πλατεία Συντάγματος, το Πανεπιστήμιο και στον σταθμό μετρό του Ευαγγελισμού, όπου επί καθημερινής βάσεως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τέτοιες μικρές ομάδες «μαρτύρων του Ιεχωβά» και Μορμόνων που αναμένουν υπομονετικά κάποιον να σταματήσει μπροστά από τα βιβλία τους.

Μετά από όλα αυτά, μου γεννήθηκε το εξής ερώτημα. Άραγε, έχει αλλάξει κάτι στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα και δεν το έχουμε αντιληφθεί;

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Στο εδώλιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο μητροπολίτης Λεμεσού από οικογένεια μοναχού

Αναδημοσίευση