Το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου ο μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντική επίσκεψη στους ομογενείς Ορθοδόξους, στην δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιθιοπίας, Ντίρε Ντάουα (ελληνιστί κοιλάδα των βοτάνων).

Τον οικείο ποιμενάρχη συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπαρμπέρης, η διεθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας κα. Βασιλική Σκαλιστήρα και ο ιεροψάλτης κ. Βασίλειος Φίλης.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την άφιξη στην πόλη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο περίφημο για τους Αιθίοπες προσκύνημα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, στην περιοχή Kulubi.

O Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο προστάτης όλων των Αιθιόπων όπου γης και ο εν λόγω Ναός του είναι ευλαβικό ανάθημα του τελευταίου Αυτοκράτορος της Αιθιοπίας Χάϊλε Σελάσιε.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, με την παρουσία των ολιγοστών Ελλήνων Ορθοδόξων στη Ντίρε Ντάουα τελέσθηκε, ύστερα από δεκαετίες, αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο μητροπολίτης Αξώμης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εκατονταετή παρουσία των Ελλήνων στην πόλη, οι οποίοι με την προτροπή και βοήθεια του μακαριστού Μεγάλου Ευεργέτου της Παροικίας Στυλιανού Βολολάκου, έκτισαν τον περικαλή μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, καθώς επίσης Ελληνικό Σχολείο, αίθουσα εκδηλώσεων κλπ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Ντίρε Ντάουα κ. Γώργιος Γεωργαλής, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην πόλη, εξαιρέτως δε για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Προ της απόλυσης, ο κ. Δανιήλ τίμησε διά Ευεργετηρίου Αρχιερατικού Γράμματος τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος για την προσφορά του προς τον Ελληνισμό και την Εκκλησία, καθώς και την κα Ελένη Παπατάκη, η οποία για πολλές δεκαετίες υπήρξε εκείνη που, έως σήμερα στα βαθιά της γεράματα, φρόντιζε ανιδιοτελώς και με πολύ αγάπη τον Ιερό Ναό.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο στους τάφους που βρίσκονται πίσω από το ιερό βήμα, όπου αναπαύονται κεκοιμημένοι ιερείς, ενώ έγινε επίσκεψη στο κεντρικό κοιμητήριο της πόλης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων κεκοιμημένων Ελλήνων.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: