Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 1:53

Πλούτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χριστιανική θρησκεία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πτυχές του ρόλου της Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή καθώς και προβληματισμοί για το μέλλον της συζητήθηκαν σήμερα κατα τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Τομέας Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλαδος στην Ευρωπαική Ένωση.

Με θέμα της ημερίδας και βασικό ερώτημα προς ανάλυση και συζήτηση “Qvo vadis, Ευρώπη?”, σημαντικοί ομιλητές από τον ακαδημαικό και τον εκκλησιαστικό χώρο καθώς και στελέχη της Ευρωπαικής Ένωσης εξέφρασαν τις θέσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σχέση της Ε.Ε. με τα κράτη που την απαρτίζουν και το ρόλο του χριστιανισμού και της εκκλησίας στο σύγχρονο ευρωπαικό γίγνεσθαι.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. μητροπολίτης Αχαϊας κ. Αθανάσιος, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας, υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, εκκλησιαστικοί και κοινοτικοί φορείς.

Ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, στο δικό του χαιρετισμό, υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην σημερινή εποχή.

Εμπειρίες και βιώματα από ταξίδια του σε ευρωπαϊκές χώρες μετέφερε στο ακροατήριο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με την εισβολή του Ισλάμ στην Ευρώπη.

“Οι Ευρωπαίοι έδιωξαν τον Χριστό και την πίστη από τη ζωή τους, με πρώτη χώρα τη Γαλλία. Στα κενά που δημιουργήθηκαν, εισέβαλε το Ισλάμ”, επεσήμανε ο κ. Άνθιμος.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ακόμη, προέτρεψε “να γυρίσει ο λαός της Ευρώπης στον χριστιανισμό κι αυτό είναι ευθύνη της εκκλησίας”.

Στις ομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, συζητήθηκαν η οικονομική κρίση και η σχέση της με την αλληλεγγύη, ο ρόλος της παιδείας στην Ε.Ε. καθώς και οι ευρωπαϊκές αξίες στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η κοσμήτωρ της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Ευγενία Πετρίδου, στην ομιλία της, περιέγραψε με παραδείγματα τις δομές πρόνοιας, εθελοντικές κυρίως, που λειτουργούν στις χώρες της Ε.Ε. και υπογράμμισε την πρωταρχική σημασία της έννοιας της αλληλεγγύης για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης τόνισε ότι η Ευρώπη έχει στην καρδιά της, ακόμη κι ανεπίγνωστα, την χριστιανική θεολογία.

“Το ζητούμενο”, είπε ο κ. Σταμούλης, “είναι να περάσουμε από την ανεκτικότητα στην αποδοχή την οποία έχει στον πυρήνα του ο χριστιανισμός”.

Στην τελευταία ενότητα της ημερίδας, μίλησε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις κ. Χρήστος Στυλιανίδης για την ανθρωπιστική αξία και τις ευρωπαΙκές αξίες.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέπτυξε τις δράσεις του τομέα της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τα αίτια των ανθρωπιστικών κρίσεων ενώ έδωσε έμφαση στην προσφορά και τη συμβολή των εθελοντών στις ανθρωπιστικές κρίσεις ανά τον πλανήτη.

“Τα προβλήματα, βέβαια, δεν λύνονται με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά με την άσκηση πολιτικής”, επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. αναφέρθηκε στο Ισλάμ λέγοντας ότι “η εξομοίωση των τζιχαντιστών με το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου είναι μια επικίνδυνη γενίκευση που μας οδηγεί σε σύγκρουση των πολιτισμών στο όνομα της θρησκείας. Η σύγκρουση που διενεργείται σήμερα είναι μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης με την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ