Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 | 16:54

Πλήρης ευθυγράμμιση Κύπρου με Φανάρι. “Δεν είστε μόνος”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Δεν είστε και ούτε πρόκειται εμείς να σας αφήσουμε μόνο» είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια του Συλλείτουργου που τελέσθηκε στον πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την «αδελφική σύναξη» του Αμμάν κατά την οποία επιχειρήθηκε η αμφισβήτηση των προνομίων του Οικουμενικού Θρόνου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, της μόνης Εκκλησίας μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία που ιδρύθηκε από Οικουμενική Σύνοδο, ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Εκκλητο, Άγιο Μύρο και Σταυροπήγια είναι μόνο μερικές από τις εξόφθαλμες ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως» συμπληρώνοντας πως «εάν κοιτάξουμε στο διάβα των αιώνων, ποια Εκκλησία θα ήταν εκείνη από τις παλαιές, που δεν ευεργετήθηκε από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και ποια από τις νεότερες δεν δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της. Θα είμαστε επιλήσμονες και αγνώμονες αν ομολογούσαμε κάτι το διαφορετικό».

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος είπε με νόημα πως «Οι κανονικές ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως γεννούν ζωή» για να συμπληρώσει πως «Χάριν αυτής της ζωής Παναγιώτατε εσείς θανατώνεστε, σταυρώνεστε υπομένετε το βάρος της ημέρας και τον καύσωνα ολόκληρης της Ορθοδοξίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που χαρακτήρισε το Φανάρι «κοινό οίκο» και «κοινό σπίτι των Πανορθοδόξων» ξεκαθάρισε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημαίνοντας πως «Με λανθασμένη εκκλησιολογία η ορθόδοξη θεολογία μας μπορεί να καταλήξει σε πλάνη κι εμείς δεν την θέλουμε».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε συνεννόηση που έχει γίνει με μερικούς άλλους Προκαθημένους προκειμένου να υπάρξει κοινή εργασία στην κατεύθυνση της διατήρησης της ενότητας αλλά και η επίσης ενδιαφέρουσα αναφορά του σε παλαιότερη φράση του πως «Και να μην είχαμε πρώτο θα τον αναζητούσαμε» συμπλρώνοντας ότι «Πρωτο μεταξύ ίσων έχουμε. Τον καθιέρωσε η Εκκλησία».

Ιδιαίτερα σαφής ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος αναφέρθηκε για αρκετή ώρα στην υπόθεση του ουκρανικού αυτοκεφάλου σημειώνοτας πως «Η αντίδραση στο ουκρανικό αυτοκέφαλο δεν έχει κανονικό και εκκλησιολογικό έρεισμα αλλά είναι απόρροια βλαπτικών προθέσεων για  μετατροπή της θεοίδρυτης Εκκλησίας σε κοσμικό ίδρυμα που λειτουργεί στη βάση  ξένων προς τη γνήσια εκκλησιαστική παράδοση αρχών και ξένων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων που αγνοούν την ευχαριστιακή εκκλησιολογία και την συνοδική ταυτότητα της Εκκλησίας».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεκαθάρισε πως η απόφαση για απονομή Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας «Επικαιροποίησε την κανονική ευθύνη της πρωτοθρόνου εκκλησίας της ορθοδοξίας και ανέδειξε τα απαράγραπτα υπο Οικουμενικών Συνόδων κατοχυρωμένα και εν μακρά εκκλησιαστική πρακτική δεδοκιμασμένα και καθοσιομένα δίκαια αυτής» για να συμπληρώσει πως «Η αναγνώριση του ουκρανικού αυτοκεφάλου από τις υπόλοιπες ορθόδοξες Εκκλησίες, αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση της ενότητας της Ορθοδοξίας».

Οι δυο Προκαθήμενοι αντάλλαξαν εικόνες ως δώρα και ολοκλήρωσαν το συλλείτουργο με την καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών εικόνων.   

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ