Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 9:59

Πιέσεις από Μόσχα σε Αλεξάνδρεια και Αθήνα για το Ουκρανικό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ασφυκτικές πιέσεις προς τις Εκκλησίες, οι Ιεραρχίες των οποίων είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν στο επόμενο διάστημα ασκεί το Πατριαρχείο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έκδοση απόφασης που θα αναγνωρίζει την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας.

ORTHODOXIA.INFO | Του Ανδρέα Λουδάρου

Αλεξάνδρεια και Αθήνα φέρονται να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ρωσικού πατριαρχείου αφού τον ερχόμενο Οκτώβριο οι Ιεραρχίες τους θα συνέλθουν στις τακτικές ετήσιες Συνόδους τους, με τις συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το μέλλον της νέας Εκκλησίας να έχουν πάρει «φωτιά».

Στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων όσο και άλλοι Ρώσοι μητροπολίτες έχουν προβεί σε μαραθώνιο συναντήσεων με πολλά μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας αλλά και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο στους οποίους, ευγενικά αλλά με σαφήνεια, παρουσιάζουν την επιχειρηματολογία τους σχετικά με την… προβληματική που θα αναπτυχθεί στην περίπτωση που η Αθήνα αναγνωρίσει τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Η αίσθηση που έχουν αποκομίσει από τις συναντήσεις αυτές οι περισσότεροι εκ των Ελλήνων μητροπολιτών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, είναι πως στην περίπτωση που η Αθήνα προχωρήσει σε αναγνώριση, η διακοπή κοινωνίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο «πάγος» που θα καλύψει τις εκκλησιαστικές σχέσεις Αθηνών – Μόσχας θα επηρεάσει και τις διακρατικές.

Για την Εκκλησία της Ρωσίας η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρείται στρατηγικής σημασίας δεδομένης της θέσης και της επιρροής της στον διεθνή ορθόδοξο χώρο.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Κι ενώ οι χειρισμοί της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας στην περίπτωση της Ελλάδας γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και «τακτ», στην περίπτωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε βαθμό προσβολής του Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρου.

Με μια επιστολή πέρα και έξω από κάθε εκκλησιαστική τάξη, την οποί αποκάλυψε το blog Φως Φαναρίου ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων επιπλήττει τον επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επειδή συλλειτούργησε με ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στον Λαγκαδά.

Το επίμαχο συλλείτουργο. Από αριστερά, ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Τρίκης Χρυσόστομος και ο ιεράρχης της Εκκλησίας τς Ουκρανίας Ζιτομίρ Βλαδίμηρος (Φωτο Γ. Τύπου Ι.Μ. Λαγκδά)

Στην επιστολή την οποία απηύθυνε απευθείας στον επίσκοπο Μοζαμβίκης παρακάμπτοντας τον Πατριάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κάνει λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο στους πιστούς» ενώ τον προειδοποιεί πως η κίνηση αυτή μπορεί «ακόμη να επιφέρει ανεπανόρθωτον ζημίαν εις τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και σε άλλους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενώ παραδόξως δεν υπήρξε καμία κρούση προς την Μητρόπολη Λαγκαδά όπου τελέσθηκε το επίμαχο συλλείτουργο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Η παράκαμψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από τον αξιωματούχο της ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι η πρώτη καταπάτηση της εκκλησιαστικής τάξης εις βάρος του κύρους του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Είχε προηγηθεί η τέλεση συλλείτουργου με τον μητροπολίτη Ουκρανίας Ονούφριο στην Οδησσό τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο οποίο ο Ουκρανός Μητροπολίτης παρουσιάστηκε ως «ίσος» με τον Πατριάρχη Θεόδωρο όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.

Την ίδια εποχή ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ξεπερνώντας κάθε εκκλησιαστική παράδοση μετέβη στην Πολωνία όπου ο Πατριάρχης Θεόδωρος πραγματοποιούσε επίσημη ειρηνική επίσκεψη για να συζητήσει «… ένα μεγάλο εύρος διεκκλησιαστικών ζητημάτων» όπως έγραφε τότε το Πατριαρχείο Μόσχας στην επίσημη ανακοίνωση του.

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου συνεδριάζει στην Αλεξάνδρεια η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενώ την δεύτερη εβδομάδα του ίδιου μήνα συνέρχεται η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ