Μια πρωτόγνωρη προσκυνηματική εμπειρία έζησαν το Σάββατο 400 περίπου άτομα όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, από τέσσερις ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι ναοί των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και Κοσμά του Αιτωλού Ευόσμου και Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου της μητρόπολης Νεαπόλεως και ο ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου της μητρόπολης Λαγκαδά συμμετείχαν στον προσκυνηματικό περίπλου στις μονές του νοτιοδυτικού Αγίου Όρους που διοργάνωσε το τμήμα Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Zorpidis Travel.

Για πρώτη φορά, το νεοσύστατο αυτό τμήμα πραγματοποίησε επιτυχώς μια προσκυνηματική περιήγηση με τέτοια πολυπληθή συμμετοχή. Η αναχώρηση των προσκυνητών έγινε από τον Όρμο Παναγιάς στη Χαλκιδική, από όπου κατευθύνθηκαν με το εντυπωσιακό ξύλινο, απομίμηση ισπανικής γαλέρας του 18ου αιώνα, καράβι menia maria III, προς τη δυτική πλευρά του Άθωνα.

Ανοιχτά της Δάφνης του Αγίου Όρους, οι γέροντες της Μονής Σίμωνος Πέτρας πατήρ Τύχωνας και π. Αιμιλιανός επιβιβάστηκαν στο καράβι από ένα ταχύπλοο, φέρνοντας μαζί τους προς προσκύνηση το αριστερό άφθαρτο χέρι της αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, το οποίο εδώ και 2.000 χρόνια περίπου διατηρείται σε θερμοκρασία 36.6 βαθμών Κελσίου, έχει δηλαδή τη θερμοκρασία ενός ζωνταντού ανθρώπου, καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Όση ώρα ο κόσμος με απόλυτη τάξη και ευλάβεια προσκυνούσε τα ιερά θησαυρίσματα, οι γέροντες με τους ιερείς των ναών που συμμετείχαν στον περίπλου έψαλλαν δεήσεις και προσευχές.

Ο κατανυκτικός αυτός προσκυνηματικός περίπλους του Αγίου Όρους, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ. Νίκος Τσαντίρης, ήταν ο πρώτος από μια σειρά που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, σε συνεργασία με ναούς και μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα, ειδικά στις γυναίκες, να ξεναγηθούν, έστω και μερικά μέτρα από την ακτή, στα μοναστήρια του Αγίου Όρους καθώς και να προσκυνήσουν ιερά λείψανα και κειμήλια που φυλλάσσονται στην Αθωνική Πολιτεία.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: