Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:33

ΠΑΤ. ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: Όσοι φοβάστε μην κολλήσετε στη Θ. Κοινωνία φέρτε κουτάλι απο το σπίτι σας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Πατριαρχείου Ρουμανίας που δίνει στους πιστούς που φοβούνται να κολλήσουν τον κορονοϊό από το κοινό ποτήριο της Θείας Κοινωνίας την επιλογή να κοινωνούν με κουτάλι από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ρουμανίας όσοι πιστοί φοβούνται πως θα κολλήσουν μεταλαμβάνοτας από το κοινό ποτήριο μπορούν να ζητήσουν από τον ιερέα τους να τους κοινωνήσει ξεχωριστά με διαφορετική λαβίδα ή ακόμη και να φέρουν ένα κουτάλι του γλυκού από το σπίτι τους.

Μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί δεν θα κοινωνούν από το ίδιο ποτήριο αλλά οι ιερείς θα στάζουν μια σταγόνα κρασί στο κουτάλι στο οποίο θα τοποθετούν ένα ψίχουλο «αμνού» από αυτό που φυλάσσεται στους ναούς στο αρτοφώριο πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό οι πιστοί όχι μόνο θα μπορούν να αποφεύγουν την κοινή λαβίδα αλλά και το ίδιο το ποτήριο.

Ταυτόχρονα στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως οι πιστοί που νιώθουν προβληματισμό για την προσκύνηση των ιερών εικόνων μπορούν να μην τις προσκυνούν στους ναούς αλλά να προσκυνούν αυτές που έχουν στα σπίτια τους.

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας σημειώνει πως τόσο για την θεία Κοινωνία όσο και για τις επιφάνειες των εικόνων, λαμβάνονται όλοι οι κανόνες υγιεινής αλλά όσοι δεν νιώθουν ασφαλείς μπορούν να χρησιμοποιούν τις παραπάνω εναλλακτικές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΔΑΝΙΗΛ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ

Μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσε η ανακοίνωση αυτή, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ προχώρησε σε γραπτή δήλωση ξεκαθαρίζοντας πως με την επιλογή της αυτή, η Εκκλησία δεν αποδέχεται πως μπορεί να μεταδοθεί οποιαδήποτε ασθένεια μέσω της Θ. Κοινωνίας αλλά απλά δίνει μια επιλογή στους “αδύναμους στην πίστη” ώστε να μην απομακρυνθούν.

“Επομένως, ο κανόνας της μετάληψης του Κλήρου και των πιστών από το ίδιο Ποτήριο παραμένει αμετάβλητος και οι ιερείς θα εξηγήσουν σε όλους τους πιστούς ότι αυτή η πρακτική δεν υπήρξε ποτέ βλαπτική για κανέναν και ούτε πρόκειται να το πράξει και στο μέλλον. Και οι πιστοί, όμως, που φοβούνται να μοιραστούν το ίδιο Ιερό Ποτήριο με το ίδιο κουτάλι, να ζητήσουν τη συμβουλή του πνευματικού τους ιερέα για να ενισχυθεί η πίστη τους” αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του Πατριάρχη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ