Εκατοντάδες χορευτές μέλη των Παραδοσιακών χορευτικών συνόλων Αχαίας, πλημμύρισαν την Τετάρτη 6.11.2019, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του «Απόλλωνα» Πατρών, συμμετέχοντας στα «Πρωτοκλήτεια», στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλον τον μήνα Νοέμβριο, στην αποστολική πόλη των Πατρών, προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Πλήθος Λαού εθαύμασε την λεβεντιά, το παράστημα και την αγάπη στην ορθόδοξη πίστη και στην Ελλάδα, των νέων και των νεανίδων της Πάτρας, που συμμετείχαν με τις παραδοσιακές στολές και ενδυμασίες στα χορευτικά σύνολα και μουσικά σχήματα και παρουσίασαν χορούς από τον Πόντο μέχρι και την Κρήτη.

Την ευθύνη και επιμέλεια της διοργάνωσης της λαμπρής αυτής εκδηλώσεως, είχε με εντολή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου Πατρών, η οποία συμπληρώνει εφέτος 20 χρόνια από της ιδρύσεώς της και στην οποία αφιερώθηκε η λαμπρή αυτή χορευτική συνάντηση και εκδήλωση.

Το πρόγραμμα και τα χορευτικά παρουσίασε ο π. Ειρηναίος, μιλώντας με θερμά λόγια για την ιστορία τους και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών στην ομιλία του ανεφέρθη στην μεγάλη σημασία που έχουν για την πόλη μας,  την Ιερά Μητρόπολή μας και την Πατρίδα μας γενικώτερα, οι λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, αλλά και στην ιδιαίτερη αξία  του εορτασμού από τα καταπληκτικά χορευτικά σύνολα της Πάτρας και της Αχαίας, τα οποία αγωνίζονται για την διατήρηση ανόθευτης της ελληνορθόδοξης παράδοσης και της ελληνικής λεβεντιάς. Η παράδοση, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος,  δεν είναι οπισθοδρόμηση, αλλά δύναμη η οποία διατηρεί το σύνδεσμο με τις ρίζες του Γένους μας, με τις αξίες της φυλής μας, με τις ένδοξες μνήμες της Πατρίδος μας, με τις θύμησες τις ηρωικές και μαρτυρικές των προγόνων μας, αλλά και  ενέργεια που μας κρατάει με ζωντάνια στο σήμερα και μας οδηγεί με αισιοδοξία και ασφάλεια στην πορεία προς ένα ασφαλές και ένδοξο μέλλον.

Συγχαίρω, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, εκ βάθους ψυχής και καρδίας και ευλογώ εκφράζοντας την βαθύτατη συγκίνησή μου και ευαρέσκειά μου προς όλους τους νέους και τις νέες, που συμμετείχαν στην θαυμάσια αυτή εορταστική εκδήλωση, ως και τον π. Ειρηναίο και τους συνεργάτες του για τους κόπους και την όλη εργασία για την επιτυχημένη αποψινή εμφάνιση.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκαμε ειδική αναφορά στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στους ποντιακούς χορούς που παρουσιάσθηκαν από τους χορευτές, αλλά και στις εκδηλώσεις μνήμης που έχουν προγραμματιστεί από την Ιερά Μητρόπολη με την συμπλήρωση 100 ετών από την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας.

Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης ο Σεβασμιώτατος προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Απόλλωνα Πατρών για την παραχώρηση του γηπέδου.

Σε όλα τα χορευτικά σύνολα προσέφερε ενθύμιο και έπαινο με την ενυπόγραφη ευαρέσκειά του.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ενορία της Αγίας Ειρήνης, η οποία συμπληρώνει εφέτος 20 έτη από της ιδρύσεώς της και ευχήθηκε να διατηρηθή μέσα από την ορθόδοξη πίστη και την ιερά παράδοσή μας, ζωντανή ως φως στον κόσμο, έως της συντελείας του αιώνος. Η εορταστική αυτή εκδήλωση έκλεισε με κοινό χορό από όλα τα χορευτικά σύνολα και σχήματα και με τον Εθνικό Ύμνο.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info