ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Mε λαμπρό πατριαρχικό συλλείτουργο εορτάστηκε η 300 επέτειος της μετακομιδής του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο.

Σήμερα το πρωί στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεστώς της Ευχαριστιακής Σύναξης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιος, Ικονίου Θεόληπτος, Αυστρίας Αρσένιος, Ηλείας Γερμανός, Μιλήτου Απόστολος, Νιγηρίας Αλέξανδρος, Κερκύρας Νεκτάριος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Ζάμπιας Ιωάννης και Κεφαλληνίας Δημήτριος .

Στο ναό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έφτασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο. Παρευρέθησαν επίσης ο Υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για τον Άγιο Διονύσιο λέγοντας πως “ο Θεός και οι Άγιοι δεν έχουν έθνος, τόπο καταγωγής, φυλή, διάλεκτο, γλώσσα. Είναι οικείοι του Θεού και των ανθρώπων. Η χάρις του εξαπλούται πανταχού στην οικουμένη. Ο Άγιος Διονύσιος όμως αφιέρωσε όλο του τον εαυτό στη Ζάκυνθο και στους Ζακυνθίους. Δεν επιζητησε την δόξα και την διαφήμιση του ονομάτός του. Ο Άγιος επετέλεσε το καθήκον του ως δούλος Ιησού Χριστό και εισήλθε στην καρδιά των Ζακυνθίων. Ήρθαμε να τιμήσουμε τον παγκόσμιο Άγιο Διονύσιο. Ήρθαμε να τιμήσουμε, όχι ανθρωπίνως αλλά θεανδρικώς τον κλεινό φρουρό των Στροφάδων.

Το απόγευμα θα τελεστεί η πάνδημη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου σε όλη την πόλη της Ζακύνθου.