Κωνσταντινούπολη

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το Ουκρανικό θα λυθεί κατά την κανονική τάξη»

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Την πρόθεσή του να λύσει το Ουκρανικό ζήτημα κατά την κανονική τάξη, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος υποδεχόμενος χθες στο Φανάρι ομάδα προσκυνητών από την Βέροια, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, τόνισε πως «Να είστε σίγουροι ότι θα επιλύσουμε το ουκρανικό ζήτημα κατά την κανονική τάξη και επ’ αγαθώ του ουκρανικού λαού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας το αίτημα των Ουκρανών για εκκλησιαστική ανεξαρτησία δεν είναι καινούργιο, αλλά προέκυψε μετά την ίδρυση του ανεξαρτήτου ουκρανικού Κράτους, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

«Οι Ουκρανοί δικαιούνται να λάβουν την αυτοκεφαλία τους, όπως και όλοι οι βαλκανικοί λαοί, οι οποίοι υπήγοντο μέχρι κάποιας στιγμής στην άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάποτε ήρθε η στιγμή κατά την οποίαν εχειραφετήθησαν…Γιατί δηλαδή όλοι οι άλλοι να έχουν δικαίωμα εις την αυτοκεφαλία και τα 45-50 εκατομμύρια των Ουκρανών να μην έχουν αυτό το δικαίωμα. Είναι αδικία.»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Εφυγε από το Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Δεν έγιναν ανακοινώσεις

Ανδρέας Λουδάρος

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη αυτήν την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ανδρέας Λουδάρος

ΒΙΝΤΕΟ: Η «Πορεία των Ζώντων» με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ανδρέας Λουδάρος

Για πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης επικεφαλής της «Πορείας των Ζώντων»

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μόσχας: «Tο σενάριο της ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» ίσως επαναληφθεί στα Σκόπια»

Γραφείο Ρεπορτάζ