Να επισκέπτονται τους ναούς και τα προσκυνήματα της Κωνσταντινούπολης και της καθ’ημάς Ανατολής που αν και άδειοι και χωρίς μόνιμο ποίμνιο στέκονται εκεί αναμένοντας «λίγο λιβάνι, δυο άνθη, ένα ”Χριστός Ανέστη”, ένα ”αιωνία η μνήμη”» προέτρεψε τους πιστούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τέλεσε το πρωί της Κυριακής τη Θεία Λειτουργία στην Μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ανέγερση του.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε ότι « η υποκρισία ο σύγχρονος φαρισαϊσμός, που περίσεψε στην εποχή μας αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος της θεωρίας και της πράξης».

Νωρίτερ,α ο μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός, ένας από τους πιο γνωστούς αγιογράφους του Άθωνα, δώρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την εικόνα των Αγίων στην Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος λέγοντας ότι «στο πέρασμα των αιώνων η ιστορία κατέδειξε την μοναδικόττηα της Κωνσταντινούπολης και του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχει δεύτερη Πόλη όσο και αν για κάποιους είναι οδυνηρά δύσπεπτο. Δεν υπάρχει δεύτερο Όρος».

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Λαοδικείας Θεοδώρητος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος που συνοδεύουν τον Πατριάρχη στο ταξίδι του στην Ελλάδα και οι Δράμας Παύλος και Σιδηροκάστρου Μακάριος, καθώς και οι ηγούμενοι των μονών Ξενοφώντος Αλέξιος, Βατοπεδίου Εφραίμ, Ιβήρων Ναθαναήλ, Χιλανδαρίου Μεθόδιος, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος, Διονυσίου Πέτρος, Σταυρονικήτα Τύχων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ