Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 3:51

Παρουσίαση βιβλίου για βυζαντινό μνημείο της Μητροπόλεως Καρυστίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου με τίτλο “Ο Άγιος Δημήτριος στα Χάνια Αυλωναρίου” την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας & Σκύρου για την ανάδειξη του βυζαντινού και ιστορικού αυτού μνημείου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Αυλωναρίου παρουσία των μητροπολίτων Καρυστίας & Σκύρου κ. Σεραφείμ και Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, ιερέων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου και της Κύμης.

Τον πρόλογο συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πόγκας ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του τόμου και των ομιλητών.

Ακολούθως έλαβαν τον λόγο οι ομιλητές: Λίνος Τριανταφυλλίδης Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Δημήτριος Κοίλιαρης τέως Λυκειάρχης, Αθανάσιος Γλάρος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ιωάννης Μαμμάς Παιδίατρος, Γεώργιος Ζέρβας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών απο τους προαναφερθέντες ομιλητές έλαβε τον λόγο και την παρουσίαση του τόμου η Αρχιτέκτων – Μηχανικός Μαρία Λιάπη παρουσιάζοντας όλο το πλούσιο λεύκωμα φωτογραφίων την ιστορία και την ερμηνεία των τοιχογραφιών του βυζαντινού τρισυπόστατου ναού, ο οποίος αποτελεί ένα κόσμημα για την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και την ευρύτερη περιοχή και προσελκύει τον κάθε πιστό που θα επισκεφθεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του βυζαντινού μνημείου σε καθημερινή βάση.

Το πόνημα είναι εμπλουτισμένο με τις ιστορικές πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες την τοποθεσία τον οικισμό και τον ναό του Αγίου Δημητρίου, την αρχιτεκτονική στον εξωτερικό και εσωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο τα μέρη του βυζαντινού ναού τις σπάνιες τοιχογραφίες, ενώ η έκδοση εμπλουτίστηκε με διάγραμμα του βυζαντινού ναού του Αγίου Δημητρίου με πλούσιο λεύκωμα φωτογραφιών.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ο οποίος συνεχάρη την κ. Λιάπη τόσο για την σπουδαία μελέτη που έδειξε για την ανάδειξη του ιερού βυζαντινού μνημείου ευχόμενος την περαιτέρω προβολή και μελέτη και άλλων βυζαντινών μνημείων της Μητροπολεως.

Να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση επένδυσε μουσικά ο Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας “ο Παπαγιώργης Ρήγας” με τους επίκαιρους και λαμπρούς ύμνους της περιόδου των Χριστουγέννων με χοράρχη τον κ. Γεώργιο Γερογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Κανήθου Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ