Τα απόγευμα της Κυριακής, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι και η ανακαίνισή του».

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως μίλησαν ο υπεύθυνος του Ναού, Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Παντελεήμων Βίγκας και οι τούρκοι αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν για την αναστήλωση του Ναού, κατά τα έτη 2014-2017.

Ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του, στα ελληνικά και τουρκικά, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό έργο διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού Ναού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο κ. Μουρσέλ Σαρί, επί κεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Πόλεως, καθώς και συνεργάτες της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, με την συμβολή της οποίας κατέστη δυνατή η αναστήλωση και ανακαίνιση του Ναού, καθώς και η έκδοση του παρουσιαζόμενου βιβλίου, ο κ.Μαχίρ Πολάτ, νέος επί κεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Μνημείων του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, ειδικοί επιστήμονες, ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής του Ναού Ηλίας Γιόφογλου, αλλά και πλήθος ομογενών και άλλων αλλογενών ορθοδόξων πιστών που εκκλησιάζονται στον Άγιο Γεώργιο Πύλης Αδριανουπόλεως.

Tagged: