Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 3:24

Παρά την δηλωμένη άρνηση του Πατριάρχη η Κυβέρνηση επιβάλλει Δήμτσα ως νέο Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Την οργή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου φέρεται να έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στην Αθήνα αναφορικά με τον διορισμό νέου Πολιτικού Διοικητή στο Άγιον Όρος. Τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται, μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου, έντονη διπλωματική κινητικότητα, με τον Πατριάρχη να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η επιλογή του νέου Πολιτικού Διοικητή δεν βρίσκει σύμφωνο το Πατριαρχείο.

Όπως όλα δείχνουν ο άνθρωπος που θα αναλάβει την θέση είναι ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κωστής Δήμτσας, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος την τελευταία τριετία προσπαθεί να ξεπεράσει την απόλυτη άρνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Όπως είχε αποκαλύψει το orthodoxia.info από τον Νοέμβριο του 2015, ο κ. Δήμτσας είχε επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον αδερφό του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα. Τότε είχε ζητήσει την ευλογία του Πατριάρχη για την θέση του Πολιτικού Διοικητή. Αντί για ευλογία όμως, ο κ. Δήμτσας εισέπραξε άρνηση.

Την ίδια άρνηση είχε εκφράσει και στον Πρωθυπουργό ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άποψη του Πατριάρχη για τον διορισμό του κ. Δήμτσα. Η απάντηση του Πατριάρχη σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή του orthodoxia.info ήταν «όποιον άλλον θέλετε εκτός από τον κ. Δήμτσα».

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Όπως φαίνεται παρά την απόλυτη και ξεκάθαρη θέση του Πατριάρχη ο κ. Δήμτσας δεν εγκατέλειψε τα όπλα. Τρία χρόνια μετά επανήλθε και σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας οι διεργασίες πραγματοποιήθηκαν, αυτή τη φορά εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες, το Πατριαρχείο πληροφορήθηκε ότι επίκειται αλλαγή στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους και πως δρομολογείται ο διορισμός του κ. Δήμτσα. Τότε ο Πατριάρχης κάλεσε στο Φανάρι ανώτερη εκπρόσωπο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία και για μια ακόμη φορά εξέφρασε την άρνηση του στον διορισμό του κ. Δήμτσα αλλά και την ενόχληση του Πατριαρχείου για το γεγονός πως δρομολογούνται αλλαγές σε περιοχή της Κανονικής του δικαιοδοσίας χωρίς να υπάρχει συνεννόηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά στον διορισμό Πολιτικού Διοικητή στο Άγιον Όρος παρακάμπτοντας πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκει πνευματικά η Αθωνική Πολιτεία.

Επίσης με τον διορισμό του κ. Δήμτσα «σπάει» μια παράδοση που θέλει τον Πολιτικό Διοικητή να προέρχεται από χώρο που έχει σχέση με το Άγιον Όρος ώστε να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων του και των αναγκών του. Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, η μόνη επαφή του κ. Δήμτσα με το Άγιον Όρος είναι αυτή με την Ι.Μ. Βατοπεδίου, η οποία έχει χρηματοδοτήσει αρκετές από τις δράσεις της “Αποστολής”.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ;
Πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως ο κ. Δήμτσας δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την θέση του στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού θεωρεί οτι μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικός και στις δυο. Ωστόσο υπάρχει και μια άποψη που θεωρεί πως τίθεται θέμα ασυμβίβαστου.

Το σενάριο πως δεν υπάρχει πρόθεση εγκατάλειψης της θέσης του γενικού διευθυντή της «Αποστολής» έρχεται να ενισχυθεί και από το γεγονός πως ο κ. Δήμτσας δεν θα μισθοδοτείται από την θέση του ως Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.

Πλέον αναμένεται η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του orthodoxia.info είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αντίθεση του η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αν και θεωρείται γνώστης των ενεργειών αυτών δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις με το Φανάρι βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο και αναμένεται να επιδεινωθούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ