Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 | 6:10

Πανηγυρικός εσπερινός για την Μεταμόρφωση στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας της ΟΑΚ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Όπως κάθε χρόνο, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο εκκλησάκι του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας (ΕΚΝ) χοραστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με τη συμμετοχή ιερέων, καθώς και του π. Ιωάννη Ψαράκη από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα του Ντύσσελντορφ (Γερμανία), με την παρουσία πολλών πιστών από τη γύρω περιοχή,

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεταμορφώσεως, δίδοντας έμφαση στην έννοια της «αναβάσεως», της προσπάθειας δηλαδή που πρέπει να κάνει ο κάθε πιστός, ώστε να γευθεί τη χαρά του φωτός. Αν, με την Χάρη του Θεού, επιτύχουμε αυτήν την ανάβαση, υπογράμμισε, το Φως Χριστού θα φωτίσει τις καρδιές μας, τη ζωή μας και θα διαλύσει τα σκοτάδια του κόσμου.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, αναφέρθηκε στην ιστορία του ΕΚΝ και επεσήμανε ότι η ΟΑΚ θα συνεχίσει να ‘αντιστέκεται’ σε κάθε είδους παραμόρφωση της ζωής και της παράδοσης της Κρήτης. Τόνισε ότι ευελπιστούμε σύντομα να γεμίσει και πάλι το ΕΚΝ με τις νεανικές φωνές των παιδιών μας, μέσα από τις προσπάθειες που κάνει ο Σεβασμιώτος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΑΚ.

Mετά το πέρας του Εσπερινού και το λιτό κέρασμα προς τους πιστούς, ακολούθησε μία σημαντική θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με τίτλο «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας και περισυλλογής ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μία «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο Νίκος Καζαντζάκης με γλαφυρό τρόπο περιγράφει τη δυνατότητα, την προοπτική και την πορεία του κάθε ανθρώπου ως μία ανάβαση: «Πυραμίδα ο άνθρωπος. Στη βάση του το κτήνος, στην κορφή ο Θεός. Χρέος μας η ανηφόρα». Ερωτήσεις και απαντήσεις γεμάτες κόπο, ανεβαίνοντας σε μία ανηφόρα, για να κατακτήσει ο άνθρωπος με τον προσωπικό του αγώνα το θείο!

Ο Τάκης Χρυσικάκος στο ρόλο του συγγραφέα ξεδίπλωσε τον χαρακτήρα του Νίκου Καζαντζάκη από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος του, που δεν είναι τέλος γιατί ο απόηχος των έργων του ζει αιώνια… Παρενθέσεις μουσικές στην έξοχη διήγηση τα τραγούδια με τον Σταύρο Ψαρουδάκη να παίζει λύρα και να τραγουδάει με έναν αισθαντικό και δυσεύρετο για την εποχή μας τρόπο και τον Δημήτρη Τσούρτο στην κιθάρα και το κοντραμπάσο να αγγίζει την όλη ατμόσφαιρα μυσταγωγικά. Στήριγμα της όλης προσπάθειας ο Μιχάλης Αεράκης.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, πρ. Υπουργός και πολλοί φίλοι του καλού θεάτρου από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Χανίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ