Άκρως ικανοποιητική ήταν η προσέλευση κληρικών και πλήθους λαϊκών, το βράδυ της Κυριακής Β΄ των Νηστειών, 27ης Μαρτίου 2016, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, όπου όλοι απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στο πανεύφημο πρόσωπο της Παναγίας, στο πλαίσιο μάλιστα των επίκαιρων εκκλησιαστικών αναφορών της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής στον Ευαγγελισμό και τους Χαιρετισμούς Της.

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» και επρόκειτο για την 8η εκδήλωση του ε΄ κύκλου μορφωτικών δράσεών του, δηλαδή για την προτελευταία τού τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2015-16. Τον απουσιάζοντα στο Άγιον Όρος Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Γέροντας Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Αντ. Λιβέρης, Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, ενώ παρέστησαν πλείστοι όσοι άνθρωποι των Γραμμάτων, της Ιεροψαλτικής, της εν γένει Μουσικής και του καθημερινού Μόχθου.

Ομιλητής είχε ορισθεί ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, έγκριτος Θεολόγος – Εκπαιδευτικός, με Μάστερ Θεολογίας, ο οποίος ανέπτυξε, με ιδιαίτερη θεολογική επάρκεια, το ενδιαφέρον θέμα «Η συμβολή της Παρθένου Μαρίας στο απολυτρωτικό έργο του Υιού Της». Δια πολλών αγιοπατερικών αναφορών, κατέληξε ως εξής:

«[……] Η Παναγία απάντησε θετικά. Και ήταν η συγκατάθεσή της, αυτό το “ναι”, συγκατάθεση στο να πραγματοποιηθεί το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Έτσι θέτει τον εαυτό της, άνευ όρων στην υπηρεσία των σχεδίων του Θεού, η περαιτέρω ανάλυση των οποίων απαιτεί πολλές ώρες ομιλιών και πολλή συζήτηση.

Συχνά δοκιμάζεται η ελεύθερη θέληση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος καλείται να δείξει τη διάθεσή του αποδεχόμενος το θείο θέλημα ή απορρίπτοντάς το. Να εμπιστευτεί τον εαυτό του και τη ζωή του σε όσα ο νόμος του Θεού και το Ευαγγέλιό Του παραγγέλλει, ή να τον αρνηθεί.

Εμείς άραγε τι κάνουμε; Ποια θέση παίρνουμε, καθημερινά; Αποδεχόμαστε την πρόσκληση ή την απορρίπτουμε; Από τη θέση που έλαβε η Παρθένος Μαρία σε αυτή τη δοκιμασία, εξαρτήθηκε το απολυτρωτικό έργο του Υιού της. Από τη θέση όμως που θα λάβουμε εμείς στις προσωπικές μας δοκιμασίες και προκλήσεις ή προσκλήσεις του Θεού, εξαρτάται το αιώνιο μέλλον μας. Είτε να είναι μακάριο και ευτυχισμένο, είτε να είναι άθλιο και κολασμένο. Είθε να αξιωθούμε το πρώτο! Καλή ακρόαση, εύχομαι, των ύμνων που ακολουθούν και καλή υπόλοιπη Σαρακοστή σε όλους».

Στην διάρκεια της αφιερωματικής βραδιάς, το 20μελές σχήμα Ψαλτών Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής», με άξιο Μαέστρο του τον κ. Παναγιώτη Μαρίνο, απέδωσε φιλότιμα ευάριθμους ύμνους από την εορτή του Ευαγγελισμού και άλλα αξιάκουστα θεομητορικά ψάλματα, αφ’ ενός μεν κατά το βυζαντινό αφ’ ετέρου δε κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, καταχειροκροτούμενο από το απαιτητικό κοινό.

Στο τέλος ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, υπεύθυνος του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», ευχαρίστησε όλους, ομιλητή – μαέστρο – χορωδούς – κληρικούς και λαϊκούς για την παρουσία τους και την ιερά μυσταγωγία που παρείξαν στο ζακυνθινό κοινό!

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info