Κρύπτες και μυστικά περάσματα, τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεξερεύνητα ήρθαν στο φως από τους επιστήμονες και τα συνεργεία που πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, αναφέρεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν πριν δύο χρόνια. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη στήριξη για την αποτροπή πτώσης υλικών πάνω στο Μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται σε βραχώδες σημείο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα συνεργεία έφτασαν στην άκρη ενός περάσματος στο βόρειο μέρος της μονής, κάτω από τη σκεπή και εκεί εντοπίστηκε μια «τρύπα».

Αυτό που βρέθηκε, αφού μπήκαν στο κρυφό αυτό σημείο, εντυπωσίασε τους επιστήμονες.

Ένα εκκλησάκι, ένα ιερό με αγιογραφίες οι οποίες αναπαριστούν τον Παράδεισο, την Κόλαση, το Θάνατο και τη Ζωή αποκαλύφθηκε στα μάτια τους. Το εκκλησάκι αυτό τώρα καθαρίζεται και συντηρείται για να γίνει επισκέψιμο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Αλί Αϊβάζογλου, επικεφαλής των ερευνών, σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ότι θα είναι επισκέψιμο σε λίγο χρονικό διάστημα.

«Επιφυλάσσουμε εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Θα μπορούν να περιηγηθούν σε μέρη που έως τώρα τους ήταν άγνωστα. Δουλεύουμε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να συντηρήσουμε τις τοιχογραφίες χωρίς να προκαλέσουμε καμία ζημιά. Τώρα κάνουμε αποκατάσταση στα σημεία που παλιότερα ήταν οι ξενώνες και η βιβλιοθήκη».

Πηγή: Sabah

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info