Ελλάδα

Ο «Χρυσός Αριστοτέλης» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Με την ομόφωνη έγκριση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικής πρότασης του Τμήματος Θεολογίας, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας την προσεχή Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στις 7μμ, στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, θα απονείμει τον «Χρυσό Αριστοτέλη» στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Η ύψιστη αυτή τιμή του μεγαλυτέρου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, η οποία προϋποθέτει εξαιρετικές διακρίσεις στην Επιστήμη και στην Κοινωνία με διεθνή ακτινοβολία, μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί στον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στους Ομότιμους Καθηγητές Σκουρή και Κριαρά.

Στο σκεπτικό, εξάλλου, στην πρόταση που υπέβαλε το Τμήμα Θεολογίας για την απόδοση αυτής της τιμής, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται τα εξής: «Η προσφορά του Μακαριωτάτου στον παγκόσμιο προβληματισμό για τη χριστιανική μαρτυρία επικεντρώνεται στη σύζευξη της πρακτικής προσπάθειας με τη θεολογική έρευνα. Το έργο του στην Αφρική και την Αλβανία αποτελεί υπόδειγμα θεολογικού στοχασμού, δημιουργικών πρωτοβουλιών και σεβασμού προς τις πολιτιστικές καταβολές των αποδεκτών. Οι θρησκειολογικές του σπουδές και η επιτόπια μελέτη των θρησκειών (Αφρικανικών θρησκευμάτων, Ισλάμ, Ταοϊσμού, Βουδισμού, Κομφουκιανισμού) στις χώρες όπου ακμάζουν, διευκόλυναν τη συμβολή του στις διαθρησκειακές προσπάθειες για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αξιοσημείωτη είναι η ουσιαστική συνεισφορά του στην πολυθρησκευτική κοινωνία της Αλβανίας (Χριστιανοί, Σουνίτες, Μπεκτασί) και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε περιόδους όξυνσης του θρησκευτικού φανατισμού. Γνωστή η κραυγή του: «το λάδι της θρησκείας δεν προορίζεται για να φουντώνει τη φωτιά του πολέμου, αλλά για να επουλώνει τις πληγές».

Διαβάστε εδώ το σύντομο βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Ο "Χρυσός Αριστοτέλης" στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ... ΜΥΣΤΙΚΟ

Η επιλογή της άσκησης ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Για εμάς στο www.orthodoxia.info όμως, είναι η επιλογή μας. Αντιμετωπίζουμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και πορευόμαστε με αυτήν την Αρχή. Τα διαδικτυακά Μέσα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαριά τυπογραφικά έξοδα, έχουν άλλες ανάγκες, εξίσου απαιτητικές και κοστοβόρες αρκετές φορές. Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας όπως το www.orthodoxia.info δεν είναι φθηνή υπόθεση. Όπως και η διατήρηση της ανεξαρτησίας του η οποία για εμάς είναι ανεκτίμητη.

Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να στηρίξει την λειτουργία του ειδησεογραφικού αυτού κόμβου δεν είναι άλλος παρά όλοι εκείνοι που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους. Εσείς... οι αναγνώστες μας!

Αν λοιπόν κάθε μια και κάθε ένας από εμάς που μας διαβάζετε μας στηρίξετε ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ (PAYPAL)

ή μέσω Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | GR5501101570000015700389115 Δικαιούχος : ΑΕΝΑΟΣ Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού

*Το www.orthodoxia.info είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» ο οποίος είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Related posts

Τον «αγωνιστή ιεραπόστολο» Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τίμησε το ΑΠΘ

Σοφία Καρεκλά

O Ηγούμενος της Μονής Σταυρονικήτα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

Αναδημοσίευση

Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σοφία Καρεκλά

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»

Εκκλησία της Ελλάδος

O Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος στην Κέρκυρα

Τελευταίες ημέρες εγγραφών στο ΠΜΣ της Μητροπόλεως Κηφισίας