Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 6:52

Ο “Χρυσός Αριστοτέλης” στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την ομόφωνη έγκριση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικής πρότασης του Τμήματος Θεολογίας, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας την προσεχή Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στις 7μμ, στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, θα απονείμει τον «Χρυσό Αριστοτέλη» στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Η ύψιστη αυτή τιμή του μεγαλυτέρου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, η οποία προϋποθέτει εξαιρετικές διακρίσεις στην Επιστήμη και στην Κοινωνία με διεθνή ακτινοβολία, μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί στον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στους Ομότιμους Καθηγητές Σκουρή και Κριαρά.

Στο σκεπτικό, εξάλλου, στην πρόταση που υπέβαλε το Τμήμα Θεολογίας για την απόδοση αυτής της τιμής, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται τα εξής: «Η προσφορά του Μακαριωτάτου στον παγκόσμιο προβληματισμό για τη χριστιανική μαρτυρία επικεντρώνεται στη σύζευξη της πρακτικής προσπάθειας με τη θεολογική έρευνα. Το έργο του στην Αφρική και την Αλβανία αποτελεί υπόδειγμα θεολογικού στοχασμού, δημιουργικών πρωτοβουλιών και σεβασμού προς τις πολιτιστικές καταβολές των αποδεκτών. Οι θρησκειολογικές του σπουδές και η επιτόπια μελέτη των θρησκειών (Αφρικανικών θρησκευμάτων, Ισλάμ, Ταοϊσμού, Βουδισμού, Κομφουκιανισμού) στις χώρες όπου ακμάζουν, διευκόλυναν τη συμβολή του στις διαθρησκειακές προσπάθειες για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αξιοσημείωτη είναι η ουσιαστική συνεισφορά του στην πολυθρησκευτική κοινωνία της Αλβανίας (Χριστιανοί, Σουνίτες, Μπεκτασί) και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε περιόδους όξυνσης του θρησκευτικού φανατισμού. Γνωστή η κραυγή του: «το λάδι της θρησκείας δεν προορίζεται για να φουντώνει τη φωτιά του πολέμου, αλλά για να επουλώνει τις πληγές».

Διαβάστε εδώ το σύντομο βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Ο "Χρυσός Αριστοτέλης" στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ