Μεγάλη ήταν η προσέλευση των κατηχητών, κληρικών και λαϊκών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων στο πρώτο σεμινάριο Κατηχητών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα.

Προηγήθηκε η Ακολουθία του εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Ομιλητής στο πρώτο σεμινάριο για την φετινή χρονιά ήταν ο υπεύθυνος νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Βαρνάβας Γιάγκου με θέμα: Ποιμαντική των νέων στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο π. Βαρνάβας ανέφερε: Η ποιμαντική δεν είναι μέθοδος για να πείσουμε τους νέους για κάτι. Η Εκκλησία δεν είναι ένας οργανισμός που απλώς μαζεύει οπαδούς αλλά διαμορφώνονται πρόσωπα. Πρόσωπα εν Χριστώ. Η ποιμαντική είναι μετάδοση ζωής. Και για να δώσουμε ζωή πρέπει να έχουμε ζωή. Η ουσία της πνευματικότητας φαίνεται από το αν ο άνθρωπος έχει χαρά. Η ουσία της ποιμαντικής είναι η προσωπική μας σχέση με τον Χριστό, που καθρεπτίζεται και προβάλλεται στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Η προσωπική σχέση με το Χριστό, είναι και η ουσία της πνευματικής ζωής αλλά και η ουσία της ποιμαντικής. Δεν είναι απλώς να κάνουμε καλά παιδάκια ηθικά και νομοταγή, αλλά να τους εμπνεύσουμε την προσωπική σχέση με το Χριστό και μετά σαν συνέχεια αυτής της σχέσης θα έρθουν και τα υπόλοιπα. Θα είναι όμως αυθεντικά, θα είναι γνήσια, δεν θα είναι επιβολή δεν θα είναι κάτι σαν πίεση, δεν θα είναι απειλής ή φοβίας. Χρειάζεται να υπάρχει ελευθερία και αυτό το έχουμε αν έχουμε αρχοντιά μέσα μας. Η αρχοντιά και η χαρά που εκπέμπουμε, αυτό μόνο είναι μια ποιμαντική. Ένα χαμόγελο μιας αρχοντικής καρδιάς και ευγενούς καρδιάς είναι 100 κηρύγματα. Το τι εκπέμπουμε είναι πολύ βασικό. Γιατί μπορεί να κάνουμε κηρύγματα θεολογικά, αλλά να νοιώθει ο άλλος ότι δεν έχουμε κάτι που να τον αγγίζει, που να τον περιθάλπει, που να τον αγκαλιάζει. Είναι πάρα πολύ βασικό και αυτό έχει να κάνει με τη δική μας κατάσταση, τη διαμόρφωση του δικού μας ήθους. Προϋποθέτει κάτι πιο σημαντικό που δίνει νόημα και κατεύθυνση σε κάθε γνώση και μόρφωση. Την πνευματική εμπειρία και το βίωμα. Αυτό μας δίνεται από το Θεό, είναι δώρο του Θεού είναι η χάρις Του.

Μετά την ομιλία ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, ευχαρίστησε τον π. Βαρνάβα Γιάγκου, για την τιμή που μας έκανε να είναι ομιλητής στο πρώτο σεμινάριο των κατηχητών αλλά και για την πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ομιλία του.

Ευχαρίστησε επίσης και τους κατηχητές για την παρουσία τους, τονίζοντας, πόσο ωφέλιμη είναι η παρακολούθηση των σεμιναρίων για το κατηχητικό τους έργο.

Το επόμενο και 2ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. Ομιλητής θα είναι ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του γραφείου νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: Εισαγωγή στη διδασκαλία των μυστηρίων της Εκκλησίας.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασιλική Γιαννουσά

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φναριοφερσάλων. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: