Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 22:57

Ο Πατριαρχης Σερβίας στη Μονή και το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.

Ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Ρωμανος Αλ-Χάννα καλωσόρισε τον σέρβο προκαθήμενο, χαρακτηρίζοντάς τον ως “Πατριάρχη της Εκκλησίας των μαρτύρων”.

Ο π. Ρωμανός ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί το μοναστήρι της Παναγίας της Μπαλαμάντ που βρίσκεται σε αυτό το βουνό εδώ και χίλια χρόνια, και μαζί του όλα τα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ, το Θεολογικό Ινστιτούτο “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” καθώς και το νοσοκομείο.

Είπε ακόμα ότι “Η χαρά μας είναι μεγάλη, διότι στο πρόσωπό σας βλέπουμε την ειρήνη όλων των Ορθοδόξων. Προσευχηθείτε παρακαλώ για τους αιχμαλώτους μητροπολίτες Χαλεπίου Ιωάννη (Αβραάμ) και τον Παύλο (Yazjgi), ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος αυτού του μοναστηριού και ως κοσμήτορας του Ινστιτούτου Θεολογίας».

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε πως “Αυτός ο ιερός τόπος είναι ένα από τα έργα των αγίων και είμαστε υπερήφανοι που επισκεφθήκαμε τα μέρη και τα μοναστήρια του Αποστόλου Παύλου, των οποίων η ιστορική σημασία παραμένει μέχρι σήμερα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “Ήρθαμε από μια χώρα που αντιμετώπισε δυσκολίες όπως οι λαοί του Λιβάνου και της Συρίας εν γένει, και υπέφεραν από γεγονότα. Η ειρηνική μας επίσκεψη, την οποία ξεκινήσαμε από τη Δαμασκό, μας έκανε να ζούμε σε μια κατάσταση ευάλωτου χαρακτήρα. Επομένως, αυτό που φέρνει μαζί τους Χριστιανούς είναι οι μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη τους.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου του Πανεπιστημίου, Dr. Elias Al-Warraq και στην οποία συζητήθηκε η σημασία της ύπαρξης του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ στο Λίβανο, ως ιδιωτικό πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την Εκκλησία .

Στη συνέχεια, όλοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε ο ρόλος του Πανεπιστημίου στη διάδοση της επιστήμης και της γνώσης, της πολιτιστικής και πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ο επόμενος σταθμός ήταν το Θεολογικό Ινστιτούτο “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” όπου ο Πατριάρχης Ειρηναίος και ο Πατριάρχης Ιωάννης ξεναγήθηκαν από τον κοσμήτορα του Ινστιτούτου π. Γκεόργκι και τους καθηγητές και τους φοιτητές του Ινστιτούτου.

Μετά την υποδοχή, όλοι μπήκαν στην αίθουσα του Πατριάρχη Ιγνατίου του IV. Ο Κοσμήτορας του Ινστιτούτου καλωσόρισε τους επισκέπτες της αγιότητας και του μεγαλείου και των αντιπροσωπειών των δύο ιερών αδελφών:

«Το ίδρυμά μας έχει αποκτήσει μεγάλο κύρος στον ορθόδοξο κόσμο και το ινστιτούτο μας πλέον παραγάγει πνευματικούς ηγέτες στον τομέα της διακονίας και των εκκλησιαστικών γνώσεων”.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τόνισε ότι “Έχουμε έρθει στη Σερβία από την Εκκλησία της Αντιόχειας με ένα μήνυμα περηφάνιας γεμάτης ειρήνη και αγάπη και δεν κρύβω από σας ότι σας ζηλεύω για τις καλές σχέσεις σας με άλλες θρησκείες και θρησκείες επειδή οι σχέσεις αυτές λείπουν.”

Σφράγισε το χαιρετισμό του με ένα μήνυμα στους θεολόγους: “Να είστε σαν την εκκλησία σας και να διατηρήσετε την κληρονομιά των πατέρων και των προγόνων σας και να κρατήσετε την πίστη σας ανεξάρτητα από τις περιστάσεις”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ