Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 1:20

Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τον πρώην αξιωματικό Μαρίνο Ριτσούδη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Mε το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου τίμησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση το Πατριαρχείο Σερβίας, τον πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Μαρίνο Ριτσούδη.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης το 1999 ήταν ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Τότε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως. Η άρνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να δικαστεί από το Ναυτοδικείο και στη συνέχεια να αποταχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Λόγω αυτής της ενέργειας ο Πατριάρχης Ειρηναίος, απένειμε στον Έλληνα πρώην αξιωματικό το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μια τιμητική διάκριση την οποία το Πατριαρχείο Σερβίας απονέμει σε στρατιωτικούς και σε εκείνους που θυσιάστηκαν υπέρ της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ο κ. Ειρηναίος είπε για την ηρωική πράξη του Μαρίνου Ριτσούδη πως “Έκανε αυτό που κάνουν οι μεγάλες ψυχές και οι μεγάλες προσωπικότητες. Δεν έχουμε λόγια για να τον ευχαριστήσουμε γι ‘αυτή την ενέργεια και γι’ αυτό αποφασίσαμε να του απονείμουμε αυτή την διάκριση”.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης από την πλευρά του δήλωσε βαθιά συγκινημένος και πως δεν περίμενε ότι μετά από 18 χρόνια άρνησης να συμμετάσχει σε έναν άδικο πόλεμο εναντίον αυτού του λαού, θα βίωνε την τιμή και την ευγνωμοσύνη των αδελφών Ορθοδόξων Σέρβων.

“Οι άνθρωποι, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός, είναι η πιο σημαντική έμπνευση για μένα και νιώθω ευγνώμων σε όλους σας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ