Για τη συνολική προσφορά του υπέρ των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β΄, τίμησε τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, στον οποίο απένειμε το παράσημο του «Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου», ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Αλεξανδρείας. Ο κ. Θεόδωρος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο παράσημο δίδεται πολύ σπάνια, αλλά -σημείωσε- στην προκειμένη περίπτωση απονέμεται για να εκφράσει το Πατριαρχείο τις μεγάλες ευχαριστίες του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη και να τιμήσει την Κύπρο.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος χαρακτήρισε τον Ιωάννη Κασουλίδη «γίγαντα» της διπλωματίας και τόνισε ότι ο τιμώμενος είναι «φίλος πιστός και ηγαπημένος» του Πατριαρχείου. Επισήμανε δε ότι ο κ. Κασουλίδης «ύψωνε φωνή δικαιοσύνης, ειρήνης και καταλλαγής για όλο τον κόσμο και για το ευλογημένο νησί της Κύπρου». Προσέθεσε ότι οι ισχυροί της γης «πολλές φορές κάνουν ότι δεν ακούνε, διότι αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα τους».

Ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε για την παρουσία του στην τελετή προς τιμήν του Ι. Κασουλίδη τον Έλληνα επιτετραμμένο Χρήστο Καποδίστρια ο οποίος, όπως είπε, «υπηρέτησε ευσυνείδητα στο Κάιρο».

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος ευχήθηκε να προχωρήσει η συνεργασία Ελλάδος- Κύπρου-Αιγύπτου και να φέρει θετικούς καρπούς και για τις τρεις χώρες.

Με βαθιά συγκίνηση απάντησε ο Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου, λέγοντας ότι την θεωρεί ιδιαίτερη τιμή και την αποδέχεται εκ μέρους του ΥΠΕΞ και των διπλωματών, οι οποίοι μαζί με την κυβέρνηση της Ελλάδος συπαρίστανται στη Διασπορά, η οποία περιλαμβάνει την Αλεξάνδρεια και την Αφρική.

Ο κ. Κασουλίδης εξήρε το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και αναφερόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο τόνισε: «Μακαριώτατε, συγκεντρώνετε τα χαρακτηριστικά της καλοσύνης και της ταπείνωσης και έτσι μεταφέρετε το κήρυγμα της αγάπης του Χριστού και ορθοτομείτε τον Λόγο της Αληθείας Του».

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου έγινε χθες το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα παλαιάς Λευκωσίας, μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, στο τέλος της Ακολουθίας της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία ανέγνωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριστείδης Βικέτος, Video: Alphanews Live

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info