Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 | 4:57

Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ελπίδα για την επίτευξη πλήρους κοινωνίας με την Δύση εξέφρασε ο Πατριάρχης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ανδρέας Λουδάρος – Γιώργος Φερδής

«Γεγονός ἱστορικόν καί πλῆρες οἰωνῶν ἀγαθῶν διά τό μέλλον» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στον πατριαρχικό ναόν του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι οι στιγμές σήμερα το απόγευμα ήταν μοναδικές.

Για πρώτη φορά από την εκλογή του και σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο από αυτήν, ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε στο λίκνο της Ορθοδοξίας το Φανάρι, όπου ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον υποδέχθηκε με κάθε τιμή.

«Ὑποδεχόμεθα Ὑμᾶς ἐν χαρᾷ, τιμῇ καί εὐγνωμοσύνη, διότι ἠγαθύνθητε νά φέρητε τά βήματα Ὑμῶν ἀπό τῆς Παλαιᾶς εἰς τήν Νέαν Ρώμην, γεφυροῦντες διά τῆς κινήσεως Ὑμῶν ταύτης συμβολικῶς τήν Δύσιν καί τήν Ἀνατολήν, κομιστής τῆς ἀγάπης τοῦ Πρωτοκορυφαίου πρός τόν Πρωτόκλητον αὐτάδελφον αὐτοῦ» είπε ο Πατριαρχης κ. Βαρθολομαίος προς τον «ἠγαπημένο ἐν Κυρίῳ αδελφό».

Οι δυο άνδρες έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σημειολογία φροντίζοντας με κάθε κίνηση τους να αναδεικνύουν την κοινή πρόθεση τους να φέρουν πιο κοντά τις Εκκλησίες τους, την Δύση και την Ανατολή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεν έκρυψε την ελπίδα του για την επίτευξη πλήρους κοινωνίας, όταν ανέφερε τους Αγίους Πατέρες όπως τον Μέγα Βασίλειο, τον Ιερό Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Θεολόγο «…ἐπί τῆς διδασκαλίας τῶν ὁποίων ῲκοδομήθη ἡ κοινή κατά τήν πρώτην χιλιετίαν πίστις ἡμῶν, εἴησαν πρεσβευταί πρός Κύριον, ἵνα ἐπανεύρωμεν τήν πλήρη μεταξύ τῶν Ἐκκλησιῶν ἡμῶν κοινωνίαν, ἐκπληροῦντες οὕτω τό ἅγιον θέλημα Αὐτοῦ, εἰς καιρούς κρισίμους διά τήν ἀνθρωπότητα καί τόν κόσμον. Διότι, κατά τόν ἱερόν Χρυσόστομον, «τοῦτό ἐστιν ὅ μάλιστα συγκροτεῖ τούς πιστούς, καί τήν ἀγάπην συνέχει˙ διά τοῦτο, ἵνα ὧσιν ἕν φησίν ὁ Χριστός»».

Η Δοξολογία ολοκληρώθηκε με το Πάτερ Ημών που απήγγειλαν οι δυο Προκαθήμενοι στα Λατινικά ενώ οι χοροί έψαλλαν Πολυχρόνιο και των δύο.

Μεταξύ του Πάπα και του Πατριάρχη δεν έλειψαν και οι ιδιαίτερα ανθρώπινες στιγμές. Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του Πάπα, οι δύο Προκαθήμενοι αντάλλαξαν έναν ιδιαίτερα θερμό ασπασμό, σε ένδειξη της εξαιρετικά καλής επικοινωνίας που έχουν εδραιώσει σστο ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα της επαφής τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πατριάρχη, κινήθηκε και ο Πάπας ο οποίος δεν έκρυψε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το γεγονός οτι βρίσκεται στο Φανάρι.

«Απόψε η καρδιά μου είναι γεμάτη με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που μου έδωσε την δυνατότητα να βρεθώ εδώ για να προσευχηθούμε μαζί με την Αγιότητά σας» είπε ο Φραγκίσκος υπενθυμίζοντας τους δεσμούς αίματος που ένωναν του Αποστόλους Πέτρο και Ανδρέα οι οποίοι στην συνέχεια μετατράπηκαν σε πνευματικούς δεσμούς οι οποίοι ενώνουν τις δύο Εκκλησίες.

Ο Ποντίφικας μάλιστα εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενότητα των Εκκλησιών δεν θα πάνε χαμένες αφού όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν την χάρη του Θεού.

Αύριο στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου θα τελεσθεί Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία την οποία θα παρακολουθήσει και ο Πάπας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ