​ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ | Σπύρος Παπαγεωργίου

“Από την στιγμή που η Εκκλησία ανακηρύσσει έναν αποδεδειγμένα Άγιο, τότε εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να το αμφισβητούμε. Η αγιοκατάταξη δεν είναι μια απόφαση που γίνεται σε γραφεία, αλλά περνά από πολλές διαδικασίες, μέχρι να καταλήξει το Πατριαρχείο στην τελική απόφαση. Πιστεύουμε στην Αγιότητα και δεν αμφιβάλλουμε ή αμφισβητούμε.” με αυτά τα λόγια ο πολιός Ιεράρχης και Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έδωσε το στίγμα την εορτής του Οσίου Πορφυρίου.

Η μνήμη ​του Οσίου Πορφυρίου του Καυκαλυβίτου, τιμήθηκε στην γενέτειρα Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου, και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ​όπου ​τελέσθηκε εκ μεταφοράς ο πανηγυρικός εσπερινός προς τιμήν του Οσίου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο ​οικείος Μητροπολίτης Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από ​πλήθος κληρικών της Μητροπόλεως Καρυστίας αλλά και άλλων Μητροπόλεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεραφείμ “Σήμερα τιμούμε και θυμόμαστε την μνήμη του Οσίου Πορφυρίου. Αυτή η μνήμη έχει ένα λειτουργικό χαρακτήρα. Είναι μνήμη μετ’ εγκωμίων, μνήμη μετ’ ευχαριστίας, ικεσίας και μιμήσεως. Αν απουσιάζουν αυτά τα στοιχεία τότε έχουμε μια τυπική και περιστασιακή μνήμη, που σημαίνει απιστία.”

Πρόσθεσε λέγοντας πως “Οι πανηγύρεις της Εκκλησίας είναι μια υπόθεση πίστεως, που αν απουσιάζει τότε ποιό το νόημα της εορτής;”, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι “πως όταν έχουμε πόθο για κάποιο πράγμα, κινητοποιούμε διαδικασίες για να το πετύχουμε. Όταν έχουμε πόθο για έναν Άγιο, κάνουμε ότι μπορούμε ή θυσιάζουμε πράγματα για να δείξουμε την αγάπη και τον σεβασμό προς Αυτόν. Εύχομαι οι πανηγύρεις των Αγίων να περιέχουν αυτές τις 3 λέξεις όχι απλά σαν λέξεις, αλλά με νόημα και περιεχόμενο για όλους μας.

​Έψαλ​λ​αν σ​τον εσπερινό χοροί μουσικολογιωτάτων ιεροψαλτών.

 

Ετικέτες: