Ο Ι. Ναός Παναγίας Χρυσοκαστριωτίσσης, που ευρίσκεται στην περιοχή της Πλάκας,με πρωτοβουλία του φιλάγιου προιςταμένου του Αρχιμ. Προδρόμου Σκορδαρά, απέκτησε παρεκκλήσιο τιμώμενο επ ‘ ονόματι του οσίου Πατρός Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Επί τη εορτή της μνήμης του Αγίου έλαβε χώρα πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος, πλαισιωμένου και από τους Αρχιμ. Νεόφυτο Μάνδαλο και Χρυσόστομο Καλή.

Ο τιμώμενος σήμερα όσιος Πατήρ ημών Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης είπε στό κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος,επέτυχε ένα αξιοσημείωτο και όχι εύκολο συνδυασμό. Ήταν ασκητής και συγχρόνως άνθρωπος,που ζούσε στην καρδιά του κόσμου. Διότι από το Αγ. Όρος βρέθηκε στο κέντρο των Αθηνών, στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου ως εφημέριος του νοσοκομειακού εκεί Ναού διακόνησε τον ανθρώπινο πόνο τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Αυτό μας δείχνει ότι τον ασκητή δεν τον κάνει ο τόπος, αλλά ο τρόπος. Και αυτό διδάσκει και εμάς, που ζούμε στον κόσμο, έστω και αν δεν είμαστε ασκητές οτι μπορούμε να ζούμε, όπως θέλει ο Θεός. Προϋποθέτει, βέβαια, αυτό αγώνα. Και η κατευθυντήριος γραμμή γι’ αυτόν τον αγώνα είναι αυτή,που είχε ο Αγιός μας. Δηλ. η αγάπη προς τον Χριστό και τον άνθρωπο. Και ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ήταν ότι είχε εκκλησιαστικό φρόνημα. Πάντα με σεβασμό στις εκκλησιαστικές αρχές και τον Επίσκοπο. Απέφευγε να προκαλεί την προσωπολατρία προς αυτόν. Ενώ είχε πολλά πνευματικά τέκνα, δεν είχε οπαδούς. Ηταν ο άνθρωπος της ταπεινώσεως και της απλότητος.

Αυτό το απέδειξε και με την κοίμησή Του. Όταν προαισθάνθηκε ότι πλησιάζει το τέλος Του, αποσύρθηκε στο Αγ. Όρος ,από όπου είχε ξεκινήσει, ίσως και για να αποφύγει τις πολλές ανθρώπινες τιμές, που ήταν φυσικό να του αποδώσουν τα πολυάριθμα πνευματικά του παιδιά κατά την εξόδιο ακολουθία.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ορισμένα γεγονότα, που αφορούν τον ίδιο και σχετίζονται με τον Αγ. Πορφύριο. Μεταξύ των άλλων είπε “τον συνάντησα μια φορά και θαύμασα την επιμονή του στην αναζήτηση τόπου κατάλληλου, για να κτίσει το Μοναστήρι του “. Τέλος ευχήθηκε σε όλους τις πρεσβείες και την ευχή του Αγίου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: