«Ευχόμεθα και προσευχόμεθα από τον Σεπτόν Κέντρον των απανταχού της Οικουμένης Ορθοδόξων, το και αείφωτον και τηλαυγές Φανάριον, για την ειρήνην, εσωτερική και εξωτερικήν, την άνωθεν ειρήνην, του σύμπαντος κόσμου», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμα του με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου.

Το Πατριαρχικό μήνυμα εκόμισε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην Θρονική εορτή της Εκκλησίας Κύπρου και συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και Κυπρίους Ιεράρχες στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Λευκωσία.

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας διαβίβασε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, την Ιεραρχία, τον κλήρο και τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας Κύπρου «τον αδελφικό ασπασμό,τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική και Πατριαρχική ευχή».

Μιλώντας εξ ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Ανδρέας τόνισε ότι μέσα στην πολυσύνθετη νέα πραγματικότητα «η ανά τους αιώνες συμπόρευση και ο πολυδιάστατος συμπνευματισμός μεταξύ των δυο αδελφών Εκκλησιών, Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου, συντέλεσε στην δημιουργία ακατάλυτων πνευματικών σχέσεων και αναπόδραστων πολιτιστικών δεσμών».

Η συμπόρευση αυτή, επεσήμανε το μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «αποκτά και νέα δυναμική μέσω του κοπιώδους έργου της προπαρασκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της μελλούσης να συγκληθεί, συν Θεώ, το 2016 στην Κωνσταντινούπολη».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ο Μητροπολίτης Ανδρέας, δεν λησμονεί τις «καταλυτικές» παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις εργασίες των Συντάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων, στις οποίες ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε «μετ’ εμφάσεως την ανάγκην δια την κατά το δυνατόν ταχυτέρα σύγκληση της Συνόδου ταύτης. Και πάντα ταύτα παρά την αδυναμία μας, ως ορθόδοξοι, να υπερβούμε τον εθνικισμό μας και τον εθνοφυλετισμό μας, όντες δέσμιοι της εθνικής καταγωγής μας και θέτοντες εις δευτέρα μοίρα την Ορθόδοξον πίστη μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος έστειλε εκπρόσωπό του στην εορτή της Εκκλησίας Κύπρου και παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Ανδρέα να του μεταφέρει εγκάρδιες ευχές για την ονομαστική του εορτή, καθώς σήμερα η Εκκλησία τιμά και την μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου.

Η εδώ παρουσία εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δείχνει την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον Κυπριακό λαό.Επίσης, ευχήθηκε σύντομα να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για να επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Κύπρο.

Στο συλλείτουργο παρέστησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος Παναγιώτης Αντωνάτος, ο βουλευτής Σοφοκλής Φυτής ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής και άλλοι επίσημοι.

Εξάλλου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, στην κατεχόμενη Σαλαμίνα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο ηγούμενος της μονής και πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αρχιμανδρίτης Ιωάννης.

ΠΗΓΗ: e-typos.com

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: