Στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ενταχθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου ο οποίος διακρίνεται για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική σημασία του. Η διάκριση/τίτλος πρόκειται να ανακοινωθεί όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το προσεχές διάστημα καταδεικνύοντας το σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει όχι μόνο στο Χριστιανισμό αλλά και στην ανθρωπότητα ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου, στον οποίο χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Άγιος Νεκτάριος (άλλωστε στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται και το κελί του).

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε την παραμονή των Θεοφανείων, στις 5 Ιανουαρίου 2019, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ ο οποίος τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στον Καθεδρικό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε επίσης και στην πρόθεση της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης να αναλάβει την αποκατάστασή του μαζί με ένα Τέμενος και μια Εβραϊκή Συναγωγή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το σεβασμό που δείχνει η Χώρα του Νείλου στις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Στόχος όμως να δείξει και να υποστηρίξει το ειρηνικό αντάμωμα, όπως είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στην Αίγυπτο.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πολιτισμού, προκειμένου να παρακολουθήσει τις μέχρι σήμερα εργασίες αποκατάστασης του ναού του Αγ. Νικολάου αλλά και να ανακοινώσει την πρόθεση της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης να θέσει «υπό την ομπρέλα» της τις συνολικές εργασίες αποκατάστασης του σπουδαίου μνημείου της Ορθοδοξίας. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Πολιτισμού είχε παραβρεθεί τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 και στα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, μιλώντας για την αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε διάφορους τομείς, όπως στην πολιτική, στον πολιτισμό, στο επιχειρείν, στην εκπαίδευση κ.α.

Τα έργα αποκατάστασης του ναού

Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί η πρώτη και η δεύτερη φάση αποκατάστασης του ναού του Αγ. Νικολάου. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία αποστραγγιστικού δικτύου το οποίο διοχετεύει την ανερχόμενη υγρασία και η δεύτερη στην αποκατάσταση των όψεων όλου του κτιριακού συγκροτήματος της Πατριαρχικής Επιτροπείας. Η τρίτη φάση είναι η αποκατάσταση του ναού εσωτερικά καθώς οι τοιχογραφίες και το εσωτερικό του ναού, έχει διαβρωθεί από την υγρασία.

Ο Μ. Αγιασμός των Υδάτων

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Θεοφανείων ο Μ. Αγιασμός των Υδάτων από τον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Το παρών του έδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η λιτάνευση της εικόνας του Αγιασμού των Υδάτων στο Προαύλιο της Πατριαρχικής Επιτροπείας υπό το παιάνισμα της μπάντας του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καϊρου και ο Μ. Αγιασμός που τελέσθηκε στο πέτρινο βαπτιστήριο. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μετά τον Αγιασμό χτύπησε τρεις φορές τη θύρα του ανακαινισθέντος ναού και μίλησε για τα έργα που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί.

«…Σήμερα τελειώνουν όλα αυτά τα ωραία έργα. Λάμπει σήμερα ο Άγιος Νικόλαος, λάμπουν οι καρδιές μας από το φως του Ιορδάνου ποταμού», είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο ο οποίος εργάσθηκε ακάματα για την αποκατάσταση του ναού. Αναφέρθηκε στην αγάπη και στην υπακοή που δείχνει στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Μιχάλη Μπίσκο, ο οποίος ανέλαβε να διεκπεραιώσει το έργο στήριξης των θεμελίων του ναού και της αποκατάστασης της πρόσοψης του εξωτερικού συγκροτήματος. Του προσέφερε δε και την εικόνα του Αγιασμού των Υδάτων με την προσωπική του αφιέρωση εν είδη ευλογίας.

Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε για την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη (η οποία μαζί με την Ε.Κ.Κ πρόσφατα ανακαίνισαν εκ βάθρων τον Κοινοτικό Ναό των. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Ν. Γαριλίδη, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε για τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου.

Στους αδιάρρηκτους δεσμούς με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος απευθυνόμενος στην Γενική Γραμματέα κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Αμέσως μετά τον Μ. Αγιασμό των Υδάτων στον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου, η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη παραχώρησε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη Θεόδωρου, στο οποίο παρακάθισε – μεταξύ άλλων – ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

ΠΗΓΗ: ekkairo.org

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: